Kvarteret Kolumbus

Hela kvarteret Kolumbus, Kaptensgatan-Allmänna vägen-Kommendörsgatan-Amiralitetsgatan,  i Majornas 3:e rote byggdes omkring 1897–1900 av byggmästarna J. H. och David Jakobsson och består av 15 huskroppar. Husen ritades av J.B. Swensson och fick en mycket enhetlig utformning. De flesta lägenheter var från början på ett rum och kök. För att kunna bygga dem revs bland annat den Strömbergska villan och en del äldre trähus längs med Koopmansgatan.

På 1970-talet var kvarteret i förfallet skick på grund av långvarig misskötsel. Det var tänkt att alla husen skulle rivas men genom ett enträget arbete av några aktivister kom kvarteret istället att bevaras i sin helhet. Det byggdes om under åren 1981-82. 285 lägenheter blev till 173 stycken. Hel kvarteret övertogs 1983 av Brf. Kolumbus. Kvarteret är idag det enda helt bevarade med landshövdingehus byggda innan 1910.

I hörnhuset Kaptensgatan/Allmänna vägen låg skivbutiken Bengans på 1970-talet och fram till 1986 då butiken flyttade till den nedlagda biografen Fyren på Stigbergstorget.

Hörnet Allmänna Vägen 26 / Kaptensgatan 16 där Bengans låg på 1970-talet och början av 1980-talet. Kaptensgatan upp mot höger mot söder. Bilden är från år 1900 och fotograf är Axel Rosén. Public domain.
Kommendörsgatan mot söder. Kvarteret S:t Göran till vänster och kvarteret Kolumbus till höger. Fotograf okänd.
Kvarteret Kolumbus längs Kaptensgatan mot norr 1977. Bild: Pål-Nils Nilsson. Licens: CC-BY 4.0
Kvarteret Kolumbus längs Kaptensgatan mot norr 2014. Bild: Averater Licens: CC-BY-SA 3.0
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.