Kvarteret S:t Göran

I kvarteret S:t Görans norra del uppfördes friliggande bostadshus på 1860-talet medan den södra delen bebyggdes med skolbyggnader som idag kallas Djurgårdsskolan, på 1860-talet. Bostadshusen var prostbostället som senare byggdes om Betelkyrkan och det Åhmanssonska huset. Kvarteret utgörs av området Kommendörsgatan-Allmänna vägen-Djurgårdsgatan-Amiralitetsgatan i Majornas 3:e rote.

1889–90 byggdes fem landshövdingehus i kvarterets östra del mot Djurgårdsgatan. Nr 19–27 byggdes i nyrenässansstil med  rik dekor och med ovanligt stora lägenheter. Nr 27 revs 1985 och ersattes med ett nybyggt hus. Nr 21–23
byggdes om 1981–82 och ingick då i ett projekt som omfattade försök med varsam ombyggnad.

Kvarteret S.t Göran mot Djurgårdsgatan 1973. Bild: Byggnadsminneskontoret. Licens: CC-BY-NC-ND
Kvarteret S:t Göran mot Djurgårdsgatan år 1972. Bild: Staffan Westerberg. Licens: CC-BY-NC-ND

1915 kompletterades kvarteret med fyra landshövdingehus mot Kommendörsgatan. De ritades av Carl Severin Hansson och utformades i nationalromantisk stil med branta brutna tak, putsade bottenvåningar och övervåningar som är klädda med slät stående panel.

2016 byggdes en ny fastighet i den kvarvarande delen av Åhmanssonska husets trädgård som sen 1960-talet främst använts till parkering.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.