Kvarteret Pluto

Södra delen av kvarteret Pluto som ligger mellan Oljekvarnsgatan, Koopmansgatan och Kommendörsgatan, i Majornas 3:e rote, bebyggdes med fyra landshövdingehus 1906–08. De ritades av Bernhard Severin Hansson och fick en enhetlig utformning. 1929 kompletterades kvarteret med tre landshövdingehus i norr varvid delar av den äldre kåkbebyggelsen längs Koopmansgatan revs. Arkitekter för dessa nyare landshövdingehus var Nernst Hanson och G. Gillermo.

På 1800-talet planerade sen rivning av hela kvarteret men det redan kvar genom aktivt opinionsarbete. Det byggdes om 1985–87. En bostadsrättfsörening bildades av de som bodde i ett av husen och kämpat för att det skulle bevaras. I norra delen tilläggsisolerades fasaderna medan södra delen bibehölls med sin ursprungliga karaktär. I Bevarandeprogrammet för Göteborg  står följande om kvarteret:

Landshövdingehusen i södra delen ligger på en starkt sluttande tomt. Gården är därför uppdelad med en terassmur av gråsten. Mot gatan har bottenvåningarna släta tegelfasader och övervåningarna är enkelt dekorerade med fönsterpartier som har triangelformade överstycken och panelklädda speglar under fönstren. Mot gården är bottenvåningarna slätputsade och övervåningarnas fönsteromfattningar har enkel kontursågad dekor nertill.

Kvarteret Pluto, södra delen

 

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.