Porterbryggeriets byggnader

Östra entrén till D. Carnegie & Co:s bruksområde i Klippan, Majornas 1:a rote, ramades tidigare in av två trähus från 1813. Den södra byggnaden innehöll två förmanslägenheter om två rum och kök på nedervåningen och på övervåningen sex rum med delat kök för ensamstående arbetare. Byggt i 2 våningar med tegeltäckt sadeltak och originellt utsmyckad fasad. Den låga tillbyggnaden i söder lades till några år senare och nådde då ända ut till resterna av slottets gamla vallgrav. Tillbyggnaden vid entrén är från 1900-talet.

Den norra byggnaden som delvis omgavs med trädgård var portermästarens bostad. På 1850-talet blev det tjänstebostad för sockerbrukets chef Det brann 1956 och trädgården är nu parkeringsplats.

Vid f.d. östra entrén ligger också en kontorsbyggnad uppförd 1913 i nationalromantisk stil som kontor för Porterbryggeri D. Carnegie & Co. Moderniserad 1944. Den är i 3 våningar med inredd vind under ett brant tegeltäckt tak. Fasaderna som är av rött tegel har sparsam utsmyckning med bl a en profilerad taklist och dekorativa detaljer på mittpartiets stora burspråk. Efter porterbryggeriets nedläggning 1975 har huset hyrts ut som kontor. 2002 byggdes det ihop med Lilla mälteriet som tidigare innehöll tåv ”kölnor”. Efter nedläggningen av porterbruket stod lilla mälteriet mer eller mindre övergivet tills det helrenoverades i slutet av 1980-talet.

Kontorshuset samt ett modernt bostadshus. Bild: Gegik Licens: CC BY-SA 3.0

Nedre delen till f.d. Porterbryggeriets huvudbyggnad uppfördes i etapper cirka 1813–1950. Den har oregelbundet utformade tegelfasader som visar olika utbyggnadsskeden. 1975 lade bryggeriverksamheten ner. De övre våningarna som tillkom vid ombyggnaden 1985 är klädda med plåt. Idag är denna byggnad ombyggd till hotell.

Mot nordost fanns tidigare ett par putsade silobyggnader i funktionalistisk stil som idag ersatts av ett högt modernt bostadshus. samt ett stort ”porterkar”.

Silobyggnaden 1956. Fotograf okänd
D. Carnegie & Co 1956. Bryggeriet till vänster och sockerbruket till höger.
1947. Porterbryggeriet  med den östra entrén och kontoret  i förgrunden till vänster med sockerbruket bakom. I bakgrunden platsen för Banehagens repslagarbana och Banehagens nödbostäder. Flygbild av Oscar Bladh. Public domain.
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.