Sjömagasinet

Huset byggdes 1775 vid Klippan som magasin åt Ostindiska kompaniet. Det ritades av fortifikationskapten Henrik Lieden och anlades på nedsänkta pråmar, sänkverk och tio stenpelare. Ursprungligen låg det på en halvö och det fanns en liten båthamn mellan magasinet och strandkanten. Huset var uppdelat i nio bodar och var 60 meter brett och 3,6 meter högt. Här förvarades bland annat krut, virke, verktyg, tjära och salt. Byggnaden ska också ha använts till att förvara danska krigsfångar under det dansk-svenska kriget 1809.

1813 upplöstes Ostindiska kompaniet. Göteborgs Stad tog då över magasinet och gjorde om det till tullstation.

Omkring 1906-1907 flyttade lotsarna från Corps de logiet till sjömagasinet, och då byggdes takpartiet åt havssidan om till lotsutkik. Man delade byggnaden med Hamnstyrelsen och Tullverket men från 1912 delades den istället med Klippans Båtmansstation som stannade kvar i byggnaden till 1983. Lotsstationen flyttade till Tångudden.

1910 anlades ett färjeläge väster om byggnaden. Därefter revs den södra delen av det gamla magasinet och istället byggdes en lotsutkik på platsen.

Sjömagasinet 1980. Foto: Hallberg & Carlsson Licens: CC-BY-NC-ND

Kommunala Vingabolaget övertog vid årsskiftet 1982-1983 magasinsbyggnaden och genomförde en omfattande ombyggnad för att inreda byggnaden till restaurang, Först delades byggnaden i två delar och fördes undan medan en ny grund gjöts. Därefter sattes båda delarna tillbaka, men nu på varsin sida om en nybyggd avdelning med kök och ekonomilokaler. Resultatet blev att byggnaden fick tillbaka sin ursprungliga längd på cirka 60 meter. Utmed kajen anlades en terrass med servering och bredvid placerades den gamla tullpaviljongen från 1919. Arkitekterna bakom ombyggnaden var Bengt Forser och Jan Vasilis.

1984 öppnade den nya restaurangen Sjömagasinet i byggnaden. 1994 togs restaurangen över av krögaren Leif Mannerström med kompanjonen Lars Ahlström. 2010 övertogs Sjömagasinet av Ulf Wagner. Senare har även Gustav Trägårdh blivit delägare, Nyligen såldes restaurangen till andra ägare men det är ännu oklart om affären faktiskt blir av.

Sjömagasinet 2009. Bild: Fluff Licens: CC BY-SA 3.0

 

 

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.