Klippans skolhus

Klippans skolhus är en byggnad i Klippan (Majornas 2:a rote). Byggnaden ritades av Adolf W. Edelsvärd och uppfördes åren 1856–58 på uppdrag av David Carnegie d.y., ägare till porter- och sockerbruken i Klippan. Den nya byggnaden ersatte ett mindre skolhus, som låg utanför porterbrukets ingång. Arkitekten Adolf W. Edelsvärd hade tidigare ritat det intilliggande Sankta Birgittas kapell.

Byggnaden är uppförd i tegel med lister, pilastrar och omfattning i gul klinker och en fotmur i granit. Nedervåningen rymde en skolsal för 50–60 små barn, tambur och två och rum och kök för lärarinnan. På övervåningen fanns en skolsal för 40–50 elever, bibliotek och förråd.

I början av 1900-talet byggdes skolbyggnaden om till tjänstebostad åt bruksdirektören Gustaf Ekman, varvid övervåningen utvidgades och en flygelbyggnad uppfördes. Under åren 1954–1957 gjordes ytterligare ombyggnader. Sen 1994 används byggnaden som förskola.

Klippans skola. Bild: Historiker Licens: CC BY-SA 3.0
Advertisements

2 svar till “Klippans skolhus”

  1. Datum för ombyggnader stämmer inte. Se på Wikipedia efter uppdaterad information. Vid tvivel konsultera Gbg Stadsbyggnadskontor för källinformation (Fastigheten Klippan 7)

    • Jag har ju kopierat Wikipedias text. Men du kan ju allt om Gustaf Ekman så du kan väl skriva en bättre artikel än denna så publicerar jag den istället.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.