Kvarteren Guldet, Silvret, Platinan och Kopparen

Kvarteret Guldet, Nils Ericssonsgatan-Gullbergs Strandgata-Surtegatan-Mårten Krakowsgatan (Skanskaskrapan), kvarteret Silvret, Surtegatan-Gullbergs Strandgata-Velandagatan-Mårten Krakowsgatan, kvarteret Platinan, Velandagatan-Gullbergs Strandgata-Vikingsgatan-Mårten Krakowsgatan och kvarteret Kopparen, Vikingsgatan-Gullbergs Strandgata-Kilsgatan-Mårten Krakowsgatan är fyra kvarter på Hultmans holme var storlek och struktur förändrades genom rivningar på 1970-talet.

1923
1960

Kvarteren Guldet försvann i rivningarna på 1970-talet men ska nu återuppstå något österut i en ny form mellan Skanskaskrapan och nya Hisingsbron där Götaälvborn finns idag. Kvarteret Platinan förändrades så att det istället för att ha kortsidorna i syd och norr fick kortsidorna i öster och väster och hamnade mot älven norr om kvarteret Silvret och kvarteret Kopparn vars namn ändrades något samtidigt som formen och placeringen ändrades. I och med nya bron blir silvret och Platinan nu något mindre som kvarter.

Nils Ericssonsgatan, Surtegatan och Velandagatan försvann. Vikingsgatan blev halverad, Kilsgatans sträckning förändrades så att den istället för att gå ut till Mårten Krakowsgatan som i praktiken bytt namn till Götaleden också parallellt med leden mellan Kämpegatan och Vikingsgatan som sen går mellan nya Kilsgatan och Gullbergs Strandgata som i sin tur flyttas ett kvarter från älven. Platinan ligger mellan älven och Gullbergs Strandgata, Silvret väster om Vikingsgatan och Kopparn mellan Vikingsgatan, Gullbergs strandgata och Kilsgatan,

2018
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.