Scandinavium

Scandinavium är en inomhusarena i Göteborg, som invigdes den 18 maj 1971 och byggdes ut 1991. Ligger på Skånegatan i kvarteret Topasen, Heden, bredvid Svenska Mässan och Valhallabadet. Inne i arenan finns det många restauranger och butiker.

Planer på att bygga en inomhusarena i Göteborg fanns redan på slutet av 1940-talet. Valhalla Inomhusarena var ett av förslagen som arkitekten Poul Hultberg ritade. Finansieringen gick dock inte att lösa och frågan låg i träda under hela 1950-talet. Då Göteborgs 350-årsfirande närmade sig, aktualiserades förslaget på nytt, som ansågs utgöra ett bestående minne av jubileet. Den 29 maj 1969 beslöts, på förslag av jubileumsnämnden, om att bilda ett bolag, Idrotts- och Kulturcentrum Scandinavium i Göteborg AB, för uppförande av ett kultur- och idrottscentrum Scandinavium vid Skånegatan. Ritningarna reviderades och i maj 1969 togs det första spadtaget.

Kärrholms konstruktionskontor konstruerade byggnaden utifrån Hultbergs ritningar. Byggnaden skulle rymma 11 000 sittplatser och 3 000 ståplatser. Takytan var 9 200 kvadratmeter, högsta höjden 26 meter, lägsta höjden 13 meter, innertak över isen 14 meter, samt längd 82 meter och bredd 50 meter. Golvytan för utställningsändamål var 3 500 kvadratmeter och foajéytan 3 000 kvadratmeter.

I maj 1986 fick Göteborgs kommun aktiemajoriteten i Scandinavium. På 1980-talet byggdes en ny träningsrink mellan Scandinavium och Valhalla sporthallar. Scandinavium, Valhalla sporthallar och Valhallabadet byggdes ihop.

1991 byggdes ny entré, restaurang, nytt kontor och nya loger. År 1995 tog det kommunala fastighetsbolaget Framtiden över ägarskapet av arenan. Evenemangsverksamheten fördes 1999 över till kommunens evenemangsbolag Got Event AB. 

Sommaren 2006 genomgick arenan en renovering där bland annat utsidan målades om i silvergrått. Med hjälp av färgade strålkastare kan byggnaden nu lysas upp i valfria färger mot den silvergrå fasaden. Hösten 2012 och våren 2013 uppgraderades alla stolar och fick nya färger. 2017 förbättrades bl.a. tillgängligheten och det byggdes en helt ny restaurang, Glöd kök & bar med plats för 700 gäster. Arena Bar & Restaurant bytte namn till Pouls Restaurang.

En av Melodifestivalens deltävlingar har arrangerats i Scandinavium varje år från 2003 till 2019. Dessutom har Scandinavium stått som värd för Eurovision Song Contest 1985.

Det största årligen återkommande evenemanget är Göteborg Horse Show som sedan 1978 har status som deltävling i Världscupen i hästhoppning och i tolv av dessa år så har tävlingen utgjort finalen i världscupen.

Publikkapaciteten är idag cirka 12 000 personer vid sportevenemang och drygt 14 000 personer vid till exempel konserter. Publikrekordet vid ishockey är 13 963 (Sverige-Tjeckoslovakien 12 september 1971) och vid konsert är 14 606 (whitney Houston 29 maj 1988). Ishockeylaget Frölunda HC har Scandinavium som sin hemmaarena. Higab är idag ägare av arenan. Idag finns det totalt 12 restauranger i arenan.

Text i huvudsak från Wikipedia.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.