Sven Norfeldt

Sven Norfeldt

Sven Ernst Ingvar Norfeldt, född 16 januari 1959, är en svensk finansman och miljardär från Göteborg. Son till Bernt Norfeldt och Lilly Hjalmarsson. Bror till Per Norfeldt. Han har sonen Oskar Norfeldt.

När han var 18 år, 1977, började han extrajobba på Obligationskassan i Göteborg. Han köpte då aktier i Boliden för hela lönen. Aktieköpen lönade sig.

Han var också med på ett hörn när det bråkades om stålföretaget Fagersta Slaget stod mellan Trend-Invest med Peter Gyllenhammar ihop med den blivande fastighetsdirektören Sven-Olof Johansson på ena sidan och Jan Stenbeck på den andra. Stenbeck vann och Norfeldt tjänade en del pengar. Runt 1980 hade Norfeldt fått ihop sin första miljon. Då började han också studera på Handelshögskolan i Stockholm.

Som 23-åring började han sedan arbeta på Investment AB Asken där han fick Jaan Kaber som chef. 1985 grundade han investmentbolaget Capinova och fyra år senare, 1989, sålde han det till Kabers företag Octanova. 1992 gick Capinova och Octanova i konkurs. Samma år grundade han sitt nuvarande investmentföretag Dunross & Co AB.

Norfeldt är en av Sveriges mest framgångsrika investerare och har kallats för Sveriges Warren Buffett. Mellan 2002 och 2012 ökade hans investmentbolag Dunross & Co sitt kapital med 3 miljarder kronor efter att ha gjort aktievinster på 669 miljoner 2009 och 564 miljoner kronor under 2010. Han beskriver själv sin investeringsfilosofi som ”långsiktig och oberoende”, och under 2000-talet har placeringarna gjorts enligt tre teman: tillväxtmarknader, Asien och råvaror efter att under senare delen av 90-talet ha byggt upp en portfölj med ryska aktier. Tidskriften Veckans Affärer räknade 2012 Norfeldt som en av Sveriges hundra rikaste.

I Dunross & Co finns ett dotterbolag som heter Ägir Invest AB. Det är faderns gamla företag, Vattenfabriken Ägir AB, som döpts om.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.