Kristus Konungens kyrka

Kristus Konungens kyrka, den katolska kyrkan i Göteborg ligger i kvarteret Diamanten i stadsdelen Heden mot Sten Sturegatan mellan Parkgatan och Nya Allén.

1928 köpte den katolska församlingen i Göteborg två nya tomter för att bygga en ny kyrka istället för den gamla St. Josef i östra Nordstaden. Kyrkan började byggas 1936 enligt ritningar utformade av arkitekten Carl Rosell. 1938 stod kyrkan klar och den 5 oktober hölls den första gudstjänsten i den nya kyrkan som är byggd som en treskeppig basilika:

Den är uppförd som en treskeppig basilika med ett högt klocktorn. Fasadmaterialet är rött tegel och taket är täckt med kopparplåt. Sockeln, den breda entrétrappan och taklisten är av natursten. Entréfasaden domineras av tre höga smala tegelbågar och den indragna entrédörren har en naturstensomfattning med reliefskulptur.

Kristus Konungens kyrka 2008. Bild: David Castor. Public Domain

1961-62 byggdes en skola, Drottning Astrids skola, invid kyrkan. 1996-1997 flyttar skolverksamheten till en ny skolbyggnad vid Lilla danska vägen i Örgryte där församlingen köpt församlingshemmet Skogshyddan och dessutom byggt en ny skolbyggnad.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.