Knut Irwe

Knut Erik Irwe, född 2 maj 1912 i Trolleholm, Torrlösa socken, Malmöhus län, död 23 november 2002 i Göteborg, var en svensk målare, dekorationsmålare och konstpedagog. Son till gårdsägaren Albert Wilhelm Jönsson och Emma Kristina Lundin. Tog namnet Irwe i början av 1930-talet. Från 1946 gift med May Daisy Andréasson.

Irwe bedrev självstudier under tre år innan han studerade vid Konsthögskolan i Stockholm 1930–34 med Gösta von Hennigs, Albert Engström och Otte Sköld som lärare. Därefter studerade han för Kræsten Iversen vid den danska konstakademien 1935–36 och under en studieresa till Paris 1938 studerade han för Marcel Gromaire. Han vistades även senare under flera perioder i Holland och Frankrike. Åren 1952-1953 målade han i Auvers-sur-Oise och i Spanien. Från 1938 bosatt i Göteborg där han bland annat arbetade som lärare på Konstindustriskolan mellan 1957 och 1977 och även som lärare på Hovedskous Målarskola 1966–67.

Han debuterade i en utställning med Skånes konstförening 1936 och medverkade därefter i samlingsutställningar på bland annat Institut Tessin, Göteborg och Köpenhamn. Tillsammans med Carsten Hvistendahl ställde han ut i Göteborg 1943 och tillsammans med Ragnar Högman i Stockholm 1947. Han tilldelades Skånes konstförening resestipendium 1953, Göteborgs stads kulturstipendium 1954, statligt arbetsstipendium 1980 och Göteborgs Stads förtjänstmedalj i guld 1987.

Hans tidiga måleri var inspirerat av göteborgskoloristerna för. Efter våren 1947 följde en åtstramning i färgen och en långtgående abstraktion av motivet och han närmade sig Picasso och även Estéve på det konstnärliga planet. Hans sena måleri hämtade ofta sina motiv från bibeln och från och med 1970-talet skulpterade han även i trä.

Irwe har skapat ett antal stora offentliga konstverk där det kanske mest kända var hans dekorering av gamla BergbananLiseberg. Från september 1955 till april 1956 arbetade Irwe, 15 målare och 17 snickare med att forma ett stiliserat alplandskap och ett parti som kallades ”Bergakungens sal”.

Andra större offentliga verk är bland andra krucifixet med tillhörande fönster och 18 mosaikkompositioner ur Jesu liv som han skapade 1963–70 för Högsbo kyrkai Göteborg, altartavlan i mosaik i Allhelgonakyrkan 1968 och även dekoren till Stora Teaterns uppsättning av Värmlänningarna 1963, väggmålningen på Praktiska Mellanskolan i Göteborg, fönster i arkitekturglas för Paulssonbolagen, en väggmålning på Länssparbanken i Göteborg, fönster i arkitekturglas, samt altartavla i smaltomosaik till Strömstads kyrka, två fönster i arkitekturglas för Tynnereds kyrka och två fönster i arkitekturglas till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Hans konst består i övrigt av porträtt, figurkompositioner, interiörer med figurer, djurmotiv, samt landskap från Skåne och Frankrike.

Text i huvudsak från Wikipedia.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.