Folkteatern i Lorensberg

Folkteatern låg från början i Lorensbergsparken, senare i kvarteret Stegebeorg och ännu senare i kvarteret Stäket i stadsdelenLorensberg. År 1891 uppförde dåvarande källarmästaren på Lorensberg, Victor Norman, en byggnad som egentligen var avsedd som en extra matsal för 1891 års utställningsbesökare. Senare blev detta en varietélokal som kallades Alhambra, vars utbud förbjöds 1896, varvid Norman istället inredde en teatersalong i huset som döptes till Folkteatern:

Sedan varieténs bana stängts hösten 1896 hittade Norman på att inreda en teatersalong i byggnaden. Scenen utvidgades, värmeledningar inlades och interiören undergick en del förändringar. Själv bildade Norman ett litet sällskap på 12—14 personer, vilket uppförde småpjäser och balletter. Detta pågick en kort tid 1896—97 tills ledningen övertogs av teaterdirektörerna i landsorten Emil Ljungqvist och A. Tegnér och namnet ändrades till Folkteatern. Denna rymde 900 personer och började sin verksamhet den 19 september 1897 under mycket gynnsamma auspicier. Publiken, som var nyfiken att se hur Thalia skulle taga sig ut på scenen där varietén regerat, fyllde salongen till sista plats. 

Folkteatern 1913. Axel Engdahl i mitten och Willy Grebst till höger.

Emil Ljungqvist lämnade teatern på våren 1903 och efterträddes av Axel Engdahl som bildade ett teatersällskap tillsammans med skådespelaren Albin Lavén:

Idén att lämna sin merkantilt borgerliga verksamhet fick Axel Engdahl på våren 1903, då han överenskom med skådespelaren Albin Lavén att bilda ett teatersällskap för övertagandet av Lorensbergs Folkteater. Engdahl, som var känd för sitt brinnande teaterintresse, sitt framstående amatörskap på bräderna som föreställa världen, sin ypperliga förmåga som revyförfattare och som skämtare i allmänhet, var populär i vida kretsar. Och vad Lavén beträffar var han känd, ej minst från göteborgsscenen, som en framstående skådespelare i komedifacket, som räsonnör och som framställare av eleganta vivörer. 

1906 lämnade Albin Lavén verksamheten varvid Axel Engdahl fortsatte ensam. Han hade redan från början varit den eldande i teaterns verksamhet och hans skrev huvuddelen av dess revyer.

Axel Engdahl dog 1922 och Folkteatern leddes därefter under ett år av G. Cronwin, intendent vid Stora Teatern. Samtidigt byggdes den om av Lorensbergs ägare Sophus Petersen. 1923 blev Olof Sandborg chef för Folkteatern vilket han förblev till 1931. Därefter drevs teatern av Lorensbergs ägare med hjälp av olika gästspel.

Folkteatern brann ner den 19 januari 1942 och verksamheten flyttades då över till Cirkus fram till rivningen år 1969.

En ny teater skapades i Folkets Hus vid Järntorget med invigning år 1952. Även där saknades till en början fast ensemble och verksamheten drevs med olika gästspelande teatersällskap. Från 1958 hade denna teater namnet Folkteatern.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.