Landalaskolan

Landalaskolan, är en skolbyggnad vid Molinsgatan 23 i Göteborg i kvarteret Platanen i Vasastaden. Den nuvarande Landalaskolan ligger på en helt annan plats. Skolan invigdes den 18 juni 1892 efter att ha byggts efter ritningar utformade av arkitekt Adrian C. Peterson.

Huvudbyggnaden är i 4 våningar med valmat, plåttäckt sadeltak. Sockelvåningen har fasad av gråsvart tegel. Övriga delar av fasaden är utförda i rött tegel och har dekorband av mörkgrått tegel. Huvudentréns originaldörr är av trä med glasat övre parti. Till skolan hör en vaktmästarbostad i samma stil som huvudbyggnaden. Gården omges av järnstaket och några träd.

Skolbyggnaden förblev en vanlig folkskola till 1961 varefter byggnaden användes som tekniskt gymnasium med namnet Aschebergsgymnasiet. Det var ett av två tekniska gymnasier i Göteborg, det andra var Polhemsgymnasiet som under samma tidsepok låg i Chalmers och slöjdföreningens gamla lokaler i Lorensberg. Tillbyggdes med en morden byggnad mot norr på 1970-talet. 1988 lades gymnasiet ner och blev därefter istället Vasa Vuxengymnasium.

Vasa vuxengymnasium 2013. Bild: Historiker Licens: CC BY-SA 3.0
Vasa vuxengymnasium 2013. Bild: Historiker Licens: CC BY-SA 3.0

Den skola som idag heter Landalaskolan har ingen koppling till den gamla skolan mer än namnet.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.