Eva Rodhes skola

Grundades som Praktiska Arbetsskolan i Göteborg av Eva Rodhe och Maya Nyman år 1881. De båda hade tidigare varit verksamma vid en flickskola i Uddevalla.

Ursprungligen låg skolan på Viktoriagatan 7 i kvarteret Glasbjörken men flyttade 1887 till en ny lokal på Karl Gustavsgatan 1B i kvarteret Almen. Skolan var redan från start en skola som undervisade både flickor och pojkar, dvs en så kallad samskola. 1887 hade skolan en lekklass, tre förberedande klasser och ett par klasser elementarskola:

Då Eva Rodhe var angelägen om att de små i hög grad skulle sysselsättas med praktiskt arbete, kallade hon till att börja med sin skola för Praktiska Arbetsskolan. Sin lekklass kallade hon för ”handarbetsklassen”. Det främmande ordet Kindergarten ville hon undvika. En speciell insats gjorde Eva Rodhe och Maya Nymann genom att anpassa slöjdmodeller och verktyg efter de minsta barnens förutsättningar. Den ”småslöjd” som de så kom att införa blev populär, och de fick sända modeller och verktyg inte endast till svenska skolor utan även till främmande länder.

Samtidigt som Eva Rodhes skola flyttade in i fastigheten Karl Gustavsgatan 1 B, upplät stadens myndigheter på fröken Rodhes anhållan en lekplats mitt för skolan i Allen. Den nya skollokalen innehöll 11 klassrum, 2 slöjdrum och 4 lekrum – ett för varje våning – att användas när barnen vid dåligt väder inte kunde vistas ute.

År 1897 hade skolan 237 elever.

1904 lämnade Eva Rodhe verksamheten som övertogs av G. L. Forslind. Skolan döptes om till Eva Rodhes skola. 1914 övertogs skolan av Lundénska privatskolan som flyttade all sin verksamhet till lokalerna på Karl Gustavsgatan.

Karl Gustavsgatan 1 B
Karl Gustavsgatan 1 B (den vänstra halvan av fastigheten) och 1A 2017. Bild: Vogler, Licens: CC BY-SA 4.0
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.