James Fredrik Dickson

James Fredrik Dickson
James Fredrik Dickson

James Fredrik Dickson, född 1844 i England, död 1898  i Göteborg, var en svensk köpman och hovstallmästare hos Oscar II. Han var gift med sin kusin Blanche Dickson som efter hans död lät bygga Tjolöholms slott.

James Fredrik och Blanche Dickson hade dottern Blanche Dickson (1875–1960), som 1896–1920 var gift med hovstallmästaren greve Carl Bonde (1872–1957) och mor till bland andra arméchefen Thord Bonde.

Dickson var son till James Jamesson Dickson och dennes hustru Eleonore Willerding. Fadern drev vid hans födelse en trävaruagentur, Dickson Brothers, i England. Agenturen var i praktiken en filial till familjeföretaget i Sverige, James Dickson & Co. 1847 återvände familjen till Sverige och blev delägare i James Dickson & Co.

I övrigt är James Fredrik Dickson mest känd för sitt festande, sina fester och sitt slöseri:

Han slösade kopiöst på överdådiga kläder, fyllde gigantiska källare med exklusiva viner, konjaksflaskor och cigarrer. Han spelade bort pengar och handlade extremt dyra inventarier. Historikern Göran Hägg använder i sin bok ”Svenska förmögenheter” epitetet ”en magnifik kapitalförstörare” om denne överklassens värsting strax innan det förra sekelskiftet.

Från en resa till Indien hemförde han tigerhuvud och en ansenlig mängd hasch som han sen bjöd på under sina fester fester. Ibland ska han ha blandat i hasch i vinet utan att hans gäster kände till saken. Han levde ett utsvävande liv med storslagna fyllefester och haschorgier. Festandet tog till slut hans liv och han dog på efter en middag på Grand Hotel Haglund som ordnats av en kusin, Osborn Dickson (1866–1921):

Men denne festprisse fick till slut sitt straff då han vid en våldsam middag stupfull skulle hålla tal uppe på ett bord. De bar sig inte bättre än att han föll i en hög med krossat glas och skar sig i fingret.

– Såret förbands med stanniol från en champagnekork och skadan negligerades under 14 dagars fortsatt festande. Några veckor senare dog James Fredrik Dickson i blodförgiftning.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.