Göteborgs bostadsföretags daghem och barnträdgårdar

I samband med den byggnadsverksamheten för familjer med barn som byggde av Göteborgs Bostadsföretag Stiftelse uppfördes ett antal institutioner för barn i förskoleåldern, s. k. lekstugor. I det regelverk (den författning), som låg till grund för den av riksdagen år 1935 beslutade subventionerade byggnadsverksamheten för barnfamiljer förutsattes nämligen, att även lekstugor skulle uppföras.

Göteborgs bostadsföretag drev 1951 14 daghem och nio barnträdgårdar. Av dessa institutioner, som äro avsedda för barn i förskoleåldern, var 17 st inrymda i eller placerade omedelbart intill av företaget ägda fastigheter för barnrika familjer. Daghemmen vid Levgrensvägen (Stora Katrinelund), Ahrenbergsgatan, Uddeholmsgatan och Framnäsgatan (Buråsgården) samt barnträdgårdarna Långedsgatan, Trojenborgsplatsen och Amiralitetsgatan ägdes inte av företaget men förvaltades enligt av Göteborgs stad lämnat uppdrag.

Antalet platser uppgick år 1951 till 1.229, varav 1 daghem 672 och barnträdgårdar 557. Det kommunala driftbidraget för år 1951 belöper sig till 709.423 kr. Även statligt bidrag utgår till denna verksamhet. Den barnavårdande verksamheten handhaves av en särskild lekstugestyrelse, bestående av verkställande utskottet i styrelsen för företaget jämte en av barnavårdsnämnden utsedd representant. Sannolikt övertogs daghemmen och lekskolorna av Göteborgs kommun år 1968 när Göteborgs Bostadsföretag Stiftelse upplöstes.

Daghem 1951

Ahrenbergsgatan l7
Andersgårdsgatan 11
Balungen
Batterigatan 3
Buråsgården
Forsstenagatan 4
Fridhemsgatan 33
Måns Bryntessonsgatan 2
Orustgatan 16
Slottsskogsgatan 5 E
Stora Katrinelund
Uddeholmsgatan 5
Wallenbergsgatan 1 C
Älghagsgatan 4

Barnträdgårdar (lekskolor) 1951

Amiralitetsgatan 19
Arvid Lindmansgatan 5 H
Framnäsgatan 31
Hällskriftsgatan 5
Långedsgatan 2
Omvägen 7 D
Räntmästaregatan 26
Trojenborgsplatsen 1
Zachrissonsgatan 5

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.