Valerius Hansson

Anders Valerius Hansson, född 25 december 1889 i Göteborg och död den 2 november 1970 i samma stad, var en svenska handelsman. Son till August Hansson (1861-1944) och Johanna Andersdotter (1859-1939). Han var gift med Ester Matilda Kronberg. De hade minst ett barna, dottern Kerstin Hansson (1917-??), gift med Sven-Bertil Petzén (1912-2001) i hans första äktenskap. Valerius Hansson var bror till Algot Hanson och Eric Hanson.

1912 startade Valerius Hansson en klädvaruhandel i en basarlänga på Kungstorget, som sedan flyttade till hörnhuset Grönsakstorget/Basargatan och där sedan expanderade till hörnhuset Lilla Korsgatan/Södra Larmgatan. Företaget blev senare aktiebolag, Valerius Hansson AB.

1940 flyttade hela företagets verksamhet till hörnfastigheten Kungsgatan/Magasinsgatan där det sen låg till nedläggningen. Idag ligger bl.a. SF-bokhandeln i denna fastighet.

Samma år som den nya butiken invigdes, den 18 december 1940 manade de tre Göteborgsköpmännen Richard Berlin, Sven Gulin j:r och Valerius Hansson i ett öppet brev i Göteborgs-Posten som kritiserade redaktör Torgny Segerstedt och Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. De menade i skrivelsen, som kom att kallas för skräddarprotesten, att de negativa artiklar om Nazityskland som publicerades i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning inverkade menligt på handeln med tredje riket. Det hela ledde sannolikt till en bojkott av GHT.

Förutom VD i Valerius Hansson AB var Valerius Hansson även ordförande i Föreningen Göteborgs Herrekiperingar, styrelseledamot i Sveriges Köpmannaförbund och Sveriges Beklädnads & Manufakturhandlarförening.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.