Fastighets AB Jakobsdal

Jakobsdals ägor I Örgryte planerades i början av 1900-talet en omfattande villabebyggelse. Planerna kom aldrig att genomföras och 1915 såldes hela gendomen till byggmästare Nathan Perssons bolag Fastighets AB Jakobsdal. Det dröjde dock ända till slutet 1920-talet innan området kom att bebyggas och då efter en helt annan plan än vad som urpsrungligen planerats. En stadsplan för hela området samt angränsande områden som tillhört Bö herrgård eller andra mindre egendomar som Carlslund utformades åren 1920-1924 av Albert Lilienberg.

I den västra delen av området uppfördes en hyreshusbebyggelse i  medan de östra delarna formades som en villastad av samma typ som Örgryte trädgårdsstad men med fler radhus. S:t Sigfridsgatan, Olof Skötkonungsgatan och Rangeltorpsgatan bebyggdes dock främst med radhus men mellan dessa gator byggdes en mängd villor och parhus på andra gator liksom i anslutning till de större bostadshusen i västra delen av området.

Hyreshusbebyggelsen uppfördes åren 1928–32 enligt ritningar av Nils Olsson, G. Ålander m fl. Bebyggelsen av radhus och villor uppfördes åren 1922–30 och ritades av Nils Olsson, O. M. Holmén, J. J. Solberg, G. Ålander, R Hall m fl.

Jakobsdal 1908

Jakobsdal 1908 med tomtindelning för planerad bebyggelse

Jakobsdal enligt Lilienbergs plan

Jakobsdal, västra delen, enligt Lilienbergs plan. 1923.

Jakobsdal, östra delen, med Lilienbergs plan

Jakobsdal, östra delen, med Lilienbergs plan. 1923.

Området närmast hyreshusen har senare kompletterats med nya villor.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.