Rasch & Co – Göteborgs Bryggeri

Del 7 av 23 i serien Bryggerier

Bryggeriet Rasch & Co grundades 1854 av Ole Rasch och Victor Kjellberg. Företaget byggde upp ett stort ångbryggeri med mälteri på Stampen i Göteborg. Det var det andra bryggeriet i Göteborg som började tillverka öl enligt den bayerska metoden. 1861 omvandlades företaget till AB Göteborgs Bryggeri. På 1870-talet hade företaget omkring 100 anställda.

Göteborgs Bryggeri köptes 1889 av Louis Fraenckel som också köpte Eriksbergs Bryggeri. Efter det fusionerades de två bryggerierna med AB J.A. Pripp & Son till AB Göteborgs Förenade Bryggerier. De tre ingående bryggeriföretagen blev dotterbolag. AB Göteborgs Förenade Bryggerier upplöstes 1902 då dotterbolaget Pripps köpte tillbaka aktierna i det egna bolaget samtidigt som Pripps övertog ägandet i de andra två bryggerierna.  Göteborgs Bryggeri tycks ha upphört som separat bryggeri en tid efter fusionen.

Andra källor: A. Attman, Göteborgs stadsfullmäktige 1863-1962 del 1, 1963

Serienavigation<< Eriksbergs bryggeriBörjessons bryggeri >>
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.