Kvarteret Sappören

Kvarteret Sappören, Husargatan-Pilgatan-Sprängkullsgatan-Skanstorget, var ett av de först som bebyggdes i Haga. I kvarteret låg den så kallade Spångbergska egendomen var huvudbyggnad fortfarande finns kvar på Husargatan 46. Huset byggdes som värdshus och bostadshus 1858 och hade ursprungligen en stor trädgård. Spångbergska trädgården sträckte sig över den nuvarande Sprängkullsgatan och upp på Spekeberget (idag Nilssons berg). Husargatan 44 byggdes som bostadshus 1859 och kompletterades med ett magasin 1874.

Spångbergska egendomen

Spångbergska egendomen

Husargatan 46

Husargatan 46, vid denna tid innehållande bl.a. ett nykterhetscafe´.

I slutet av 1800-talet bebyggdes hela kvarteret med landshövdingehus och den Spångbergska trädgården försvann efter att en övergått i Robert Dicksons ägo och senare I.W. Wennerholms ägo. I hörnet Pilgatan/Sprängkullsgatan fansn ett hus som fungerade som ungkarlshärbärge på 1950-talet och 1960-talet, kanske långt innan dess också. Min mormors syster var under långt tid föreståndare för verksamheten och bodde också i huset. Vi besökte henne ganska ofta.

I slutet av 1960-talet revs hela den östra delen av kvarteret, inklusive det hus där min mormors syster arbetade, för att möjliggöra en breddning av Sprängkullsgatan. Resten av kvarteret, med undantag av Husargatan 44 och 46, revs i slutet av 1980-talet och 1991-95 byggdes nya hus för Göteborgs universitets räkning.

Pilgatan mot öster från Husargatan mot Sprängkullsgatan

Pilgatan mot öster från Husargatan mot Sprängkullsgatan. Kvarteret Sappören till höger.

Haga 1972

Haga 1972

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.