Göteborgs Utskänknings AB

År 1865 bildades Göteborgs Utskänknings AB för att driva restauranger enligt det så kallade Göteborgssystemet. Bolaget fick monopol på alkoholservering i Göteborg med förorter. Systemet var ämnat att minska alkoholförbrukningen men så tycks inte ha blivit fallet. Konsumtionen av brännvin gick ner medan ölkonsumtionen ökade kraftigt.

Kommittén som utredde och skapade förslaget bestod av konsuln Oscar Ekman, ordförande, jur. kand. A. Philipson, redaktör S. A. Hedlund, doktor Elias Heyman och handlanden Gabriel Lundgren.  Den första styrelsen bestod av S. A. Hedlund, ordförande, Fr. Frisell, A. G. Hallgren, friherre A. Leuhusen, A. Montén, M. T. Warmark, D. C. Svensson, M. O. Gädda och  Elias Heyman. Bolaget övertog flertalet av de ställen som serverade alkohol i Göteborg.

Många av krogarna arrenderades ut till privata krögare som drev dem. Göteborgs Utskänknings AB bytte senare namn till Göteborgs Restaurant AB. Från 1938 hette bolaget Västsveriges Allmänna Restaurang AB (VARA) och det var ett av flera regionala bolag med samma verksamhet.

1955 slogs de olika bolagen ihop till Sveriges Allmänna Restaurang AB (SARA) och deras monopolrättigheter tog bort.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.