Andra Långgatan 6

Fastigheten på Andra Långgatan 6 ritades av arkitekt Olle Fahlström. Gårdsbyggnaden ritades och byggdes som en samlingslokal:

Salen hade en läktare på tre sidor med podiet på den långsida som vetter från gården. Vid de båda yttre kortsidorna gick trappor upp till övervåningen, innanför dessa var entréerna till bottenplanet. Intill muren framför huset fanns tre torrklosetter, som delvis hamnade under trappan. Med den skrymmande läktaren måste salen ha upplevts som mörk, så 1914 byggdes en stor lanternin på taket, något som talar för att filmvisning ännu inte hade börjat.

1916 köptes fastigheten av handlanden James Svensson. Samma år öppnade Konrad J Nilsson biograf i samlingssalen på gården.

Biografen drevs de få år den var i drift under en lång rad olika namn:

Biografen på Andra Långgatan 6 ändrade ständigt namn. Efter att ha öppnat som Biografen Fenix den 10 januari 1916 bytte den till Biografen Phaenix den 24 januari och sedan tillbaka till Fenix den 23 mars för att slutligen bli Biografen Neptun den 3 september.

Biograf Fenix

Biografen lades ner i oktober 1922. Året därefter övertogs lokalen av föreningen Beit-tefillah som använde till ortodoxa judiska gudstjänster fram till 1976. Under denna tid kallades den minjen.

Minjen år 1923 eller 1924
Minjen år 1923 eller 1924.
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.