Engelska kyrkan – St. Andreas

Saint Andrew’s Church eller Engelska kyrkan är en kyrkobyggnad belägen vid Hvitfeldtsplatsen 2 i kvarteret Engelska kyrkan. Den invigdes 1857 och tillhör Engelska kyrkan, där den är en del av Europas stift (Diocese in Europe).

Redan den 1 mars 1699 hade en förening, kallad British Poorbox, bildats av brittiska medborgare i Göteborg. Engelska församlingen bildades formellt 1747, sedan svenska myndigheter 1741 tillåtit offentliga anglikanska gudstjänster. Verksamheten i British Poorbox utvecklade sig alltmer till att upprätthålla den engelska gudstjänsten, samt att förvalta befintliga donationsfonder. Medlemmarna av British Poorbox ansågs utgöra församlingens kyrkoråd. Som kyrka och samlingslokal uppförde församlingen 1759 ett trevåningshus vid Östra Hamngatan 19, senare kallat det Hallska huset (efter John Hall den äldre). Engelska präster var anställda fram till 1785, varefter gudstjänster fram till 1822 förrättades av präster som tillfälligt befann sig i staden. Först därefter fick församlingen en egen pastor.

Kyrkan uppfördes 1855–1857 efter ritningar av major Adolf Wilhelm Edelsvärd och bekostades till hälften genom frivilliga bidrag från församlingsmedlemmar och till den andra hälften av den engelska staten. Den första stenen i grunden lades av industrimannen Robert Dickson den 19 juni 1855 och kyrkan invigdes den 30 november 1857. Fasaden är uppförd i gult tegel och fönster och portal är av sandsten. Byggnaden är i den nygotiska stil som Edelswärd var en stor anhängare av, med fialer, spetsgafflar och strävpelare. Den är 24 meter lång och 10,5 meter bred. Fem fönstermålningar i kyrkans östra ände föreställer Matteus, Markus, Petrus, Paulus och Johannes. De utformades i Skottland och skänktes till kyrkan i slutfasen av byggnationen. Kyrkan tillägnades Andreas på dennes helgondag, den 30 november 1857.

Texten i huvudsak från Wikipedia.

Engelska kyrkan
Engelska kyrkan
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.