Eckersteins bokhandel

Grundlades 1905 av O.E. Eckerstein som Haga Bokhandel, enligt många uppgifter i hörnet av Sprängkullsgatan och Norra Allégatan. Jag hittar dock också andra adressuppgifter i Haga såsom Husargatan 15 och Husargatan 16. Det senare stämmer dock sannolikt inte för där påstår de också att bokhandeln sn låg på Vallgatan vilket den dock veterligen aldrig gjort. Författaren Stewe Claeson har skrivit om hur det kunde vara i denna bokhandel:

När jag växte upp hade vi mycket få böcker hemma. Men böcker var tidigt det jag uppfattade som viktigast i livet. Jag sparade och köpte böcker när jag kunde, men var fattig student. På gamla Eckersteins i Göteborg var jag en flitig gäst, men mindre flitig kund, av självklara skäl. När Faber & Faber gav ut T. S. Eliots Collected Poems i ett vackert ljusblått linneband, hade jag många gånger stått där och fingrat på det, gång efter gång.

Den boken skulle kosta lika mycket som månadshyran på min studentlägenhet och jag satte tillbaka den. Gång efter gång. Tills bokhandlaren som jag alltid pratade med kom fram till mig och frågade om jag tänkte bestämma mig. Jag skakade på huvudet. Den var för dyr för min ekonomi – mitt bibliotek växte med hjälp av antikvariaten och billiga pocketböcker.

Han nickade, tog ut det vackra bandet och såg på det. Och plötsligt tappade han boken i golvet. Jag minns hur skräckslagen jag blev, han böjde sig, tog upp den, såg på den, ingenting hade hänt. Sedan sa han, bekymrat: ‘Ja en så misshandlad bok kan jag bara ta en krona för.’ Och följde med mig till kassan.

I slutet av 1960-talet eller början av 1970-talet köptes bokhandeln upp av bokförlaget Almqvist & Wiksell som köpt upp en lång rad bokhandlar i olika svenska städer. 1973 köptes hela Almqvist & Wiksell av företaget Esselte. I köpet ingick en bokhandel på Gamla Brogatan i Stockholm sam flera dnara bokhandlar såsom Lundequistska i Uppsala, Eckersteins i Göteborg, Sahlströms i Linköping och Westlings i Örebro. Under 1970- och 80-talen förvärvades ytterligare tre stora bokhandelsrörelser: Nordiska Bokhandeln i Stockholm, Gumperts i Göteborg med filial i Jönköping och Akademibokhandeln i Lund med filialer.

Eckersteins flyttade till Lilla Korsgatan 4 år 1975 för att 1991 läggas ner.

Dess företag kom sen att hamna i Akademibokhandelsgruppen som bildades 1992 ur den tidigare Nordiska Bokhandelsgruppen, som i sin tur bestod av butiker som tidigare ingått i det studentkårsägda Academus respektive ESSELTE Bokhandel. Academus förvärvades av Konsumentföreningen Stockholm 1987, och ESSELTE Bokhandel 1990. Ägandet övertogs 1992 av Kooperativa Förbundet, som också ägde Norstedts Förlagsgrupp samt internetbokhandeln Bokus.

Idag ägs Akademibokhandelsgruppen AB av ett riskkapitalbolag och har omkring 480 anställda. Någon bokhandel med namnet Eckerstein existerar inte.

Advertisements

Kommentera