Hans Jakob Strömberg

Hans Jakob Strömberg, född 22 februari 1821 i Strömstad, död 18 februari 1872, var en svensk arkitekt, stadsarkitekt i Göteborg åren 1860-1872, tecknare och målare. Han var son till handlaren Hans Jacob Strömberg och Johanna Cavallius. Från 1849 gift med Dorotea Fredrika Granstedt och far till konstnären Julia Strömberg.

Strömberg började som student i Lund 1839 och studerade därefter till byggmästare i Uppsala (uppgifterna om Teknolgiska institutet i Stockholm som förekommer är sannolikt felaktiga) och från 1843 var han medhjälpare och assistent till Carl Georg Brunius i Lund. Hans ritningar till Akademiska föreningens hus i Lund antogs 1848 och i denna byggnad kan de romanska influenserna, som hans lärare Brunius var en sådan förespråkare av, ses. Han ritade även den 1853 uppförda anatomiska institutionen i Lund, nuvarande Archaeologicum. I Skåne utformade han också ritningarna för Charlottenlunds slott 1850 och Hanaskogs slott 1852-1854.

Han blev stadsbyggmästare i Göteborg år 1853 och sedan stadsarkitekt från 1860. I Göteborg har han ritat stadens första läroverk som idag kallas Gamla Latin (Gamla Hvitfeldtska). I Göteborg bodde han på Trädgårdsgatan 6 i kvarteret Manegen, i ett hus uppfört av honom och väl troligen också ritat av honom.

Strömberg ritaade också Kville kyrka i norra Bohuslän, en av Sveriges största landsbygdskyrkor, vid invigningen 1864 med 1 800 sittplatser.

Han var också tecknare och målare. I bevarade skissböcker finns ett flertal teckningar av Lunds domkyrka och flera andra Skåne- och Västgötakyrkor. Han utförde även en serie med akvareller och teckningar från det dåtida Göteborg samt landskapsskildringar från Bohuslän där många motiv har ett stort kulturhistoriskt värde. Strömberg är representerad vid Göteborgs historiska museum.

Text delvis från WIkipedia.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.