Hotel Royal

I februari 1850 köpte snickarmästare Carl-Alfred Sundbeck tomten som ligger i kvarteret Vallen mellan Drottninggatan och Lilla Drottninggatan med långsidan mot Östra Larmgatan, för 2000 riksdaler. Under åren 1850-1851 lät han bygga ett stenhus på tomten. Arkitekt och byggmästare var Philip Jakob Rapp (1820-1917). Som stöd för trappan ut till gatan användes en del av de raserade väggarna som stöd, en gammal så kallad kassematt. Till skillnad från resten av huset har trappan inte sjunkit ner i leran under årens lopp och är därför idag lite högre belägen än de andra delarna av entrén.

Sundbecks nya Hotell för resande öppnade i januari 1852. År 1857 sålde han hotellet till C.G. Granberg som 1860 lät byta namn på hotellet till Hotel Royal.

Handlare Johan A. Holmdahl köpte sedan hotellet i maj 1876. Under sin tid på Hotel Royal lät Holmdahl genomföra flera större förändringar, däribland glastaket i entrén, trappan i jugendstil och det mönstrade stengolvet. 1918 sålde han hotellet igen.

Köpare var källarmästare Olof Möller som tio år senare sålde det vidare till direktör Nils Olsson. Han dog 1933 varefter hotellrörelsen övertogs av hans änka Esther Eugenia Olsson med 3/4 och med en fjärdedel av hans dotter Britt Ingegerd Olsson.

Hotellet köptes i januari 1945 av Emil och Mia Palm. När Emil Palm dog 1966 ombildade hotellet till ett aktiebolag ägt av Mia Palm. Hon drev sedan hotellet fram till sin död 1979. Året efter köptes hotellet av familjen Oddestad som driver det än. Idag är Hotel Royal det äldsta existerande hotellet i Göteborg.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.