Kvarteret Wadman

Kvarteret Vadman är området Spannmålsgatan-Nedre Kvarnbergsgatan-Kronhusgatan med själva Kvarnbergets brant som fjärde sida. Innefattar också bebyggelsen mellan Kronhusgatan och berget samt hus på Kvarnberget söder om trappan (Övre Spannmålsgatan). I kvarteret låg det så kallade Wadmanshuset i vilket skalden Wadman bodde det allra sista av sitt liv.

Ursprungligen var kvarteret en del av Kronhusområdet och på 1600-talet låg det en kyrkogård i kvartersområdet mot det som idag är Nedre Kvarnbergsgatan. Den bår i allmänhet under beteckningen Gamla Begravningsplatsen. Inga gränser fanns mellan det som senare blev kvarteren Enigheten, Vadman, Vindragaren och Stadskvarnen.

I slutet av 1700-talet finns gränser och nuvarande Nedre Kvarnbergsgatan var utlagd. Kvarteret Vadman var dock fortfarande en del av Kronhusområdet. Nuvarande Kronhusgatan gick inte längre åt väster än Nedre Kvarnbergsgatan.

All bebyggelse revs på 1970-talet. Idag är det i huvudsak en lekplats på den nedre delen området.

Tomter i kvarteret Vadman enligt Göteborgs tomtägare

Rote 9, tomt 39,
Rote 9, tomt 40,
Rote 10, tomt 36,
Rote 10, tomt 37, Göök (Giök)
Rote 10, tomt 38,
Rote 10, tomt 39,
Rote 10, tomt 47,
Rote 10, tomt 48,
Rote 10, tomt 58, Gamla väderkvarnstomten (Skarprättartomten, Nattmanshuset), von Gerdes

Kvarteren Vadman och Enigheten

Kvarteren Vadman och Enigheten

4 svar på ”Kvarteret Wadman”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.