Utsikts- och vattentornet i Slottsskogen

Utsiktstornet i Slottsskogen är ett utsikts- och före detta vattentorn i Slottsskogens norra del i Göteborg. Det är uppfört på Slottsskogens högsta punkt – Stora Utsikten – 80 meter över havet. Tornet vilar på ett 780 000 liter stort vattenmagasin, en högreservoar. Högvattenytan var 106 meter över stadens nollplan, och lågvattenytan 89 meter över.

Vatten- och utsiktstorn Slottskogen
Vatten- och utsiktstorn Slottskogen. Bild: Jakob Sellberg. Licens: CC BY-SA 3.0

År 1891 beslutade Göteborgs stadsfullmäktige att ett nytt vattenförsörjningssystem – där vattnet hämtades från Göta älv och togs in vid Alelyckan – skulle byggas. Tornet samt en pumpstation vid Vattugatan uppfördes 1899 efter ritningar av arkitekterna Adrian C. Peterson och hans son Carl Crispin.

Tornbyggnaden och underbyggnaden är murade i massiva naturstenar. Vattenreservoar och utsiktstorn har mycket stort kulturhistoriskt värde, och är därför upptagen i bevaringsprogrammet för kulturhistoriskt värdefull bebyggelse (enstaka objekt, 1986).

Själva tornet är inget vattentorn, utan byggdes för att göteborgarna skulle kunna klättra upp i tornet och titta på utsikten ut över stan och älven.

Text från Wikipedia.

Advertisements

2 svar till “Utsikts- och vattentornet i Slottsskogen”

  1. Pingback: Adrian C. Peterson | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: Carl Crispin | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.