Utsikts- och vattentornet i Slottsskogen

Utsiktstornet i Slottsskogen är ett utsikts- och före detta vattentorn i Slottsskogens norra del i Göteborg. Det är uppfört på Slottsskogens högsta punkt – Stora Utsikten – 80 meter över havet. Tornet vilar på ett 780 000 liter stort vattenmagasin, en högreservoar. Högvattenytan var 106 meter över stadens nollplan, och lågvattenytan 89 meter över.

Vatten- och utsiktstorn Slottskogen

Vatten- och utsiktstorn Slottskogen. Bild: Jakob Sellberg. Licens: CC BY-SA 3.0

År 1891 beslutade Göteborgs stadsfullmäktige att ett nytt vattenförsörjningssystem – där vattnet hämtades från Göta älv och togs in vid Alelyckan – skulle byggas. Tornet samt en pumpstation vid Vattugatan uppfördes 1899 efter ritningar av arkitekterna Adrian C. Peterson och hans son Carl Crispin.

Tornbyggnaden och underbyggnaden är murade i massiva naturstenar. Vattenreservoar och utsiktstorn har mycket stort kulturhistoriskt värde, och är därför upptagen i bevaringsprogrammet för kulturhistoriskt värdefull bebyggelse (enstaka objekt, 1986).

Själva tornet är inget vattentorn, utan byggdes för att göteborgarna skulle kunna klättra upp i tornet och titta på utsikten ut över stan och älven.

Text från Wikipedia.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. Pingback: Adrian C. Peterson | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: Carl Crispin | Det gamla Göteborg