Olof Asklunds Ångbageri AB

Soldatsonen Olof Asklund från Solberga socken i Bohuslän, kom som 17-åring i bagerilära i Göteborg. Efter att ha genomgått en grundlig lärlingsutbildning hos bagaremästaren A. Mellgren i Majorna, fick han anställning hos J. V. Pettersons Wienerångbageri på Drottninggatan som verkmästare.

Vid 26 års ålder övertog han, den 1 april 1874, det gamla Schutzska bageriet vid Landsvägsgatan. Rörelsen startades blygsamt, med endast en gesäll, en lärling och en månadskarl. Redan efter fem år tvingades han att utvidga verksamheten, då han efter ritningar av stadsarkitekten Victor von Gegerfelt, uppförde ett nytt bageri vid Albogatan i den då nya stadsdelen Annedal. Inflyttningen skedde 1879 och efter några år hade företaget 40 anställda och verksamheten fick inte längre plats i lokalerna i Annedal.

En ytterligare utvidgning krävdes och Asklund köpte fastigheten med adressnummer Övre Husargatan 13, hörntomten mellan denna gata och Risåsgatan och år 1900 påbörjades arbetet med en ny byggnad som ritades av  arkitekten Gustaf Elliot. Byggmästare var Nathan Persson. I december 1901 togs den nya fabriken i bruk. 1902 hade företaget 100 anställda.

Fabriksbyggnaden i hörnet Övre Husargatan-Risåsgatan.

Ångbageriet blev aktiebolag 1909, då aktiekapitalet sattes till 200 000 kronor. Först 1918 höjdes det till 400 000 kronor i samband med den stora utvidgningen.

1919 moderniserades hela anläggningen. Rörelsen sysselsatte 1924 omkring 200 personer och distributionen skedde till ett 30-tal egna butiker i olika delar av Göteborg.

År 1948 beskriver företaget sin tillverkning som: ”Mjukt bröd, kaffebröd, skorpor, småbröd, konditorivaror samt knäckebröd”.

År 1958 köptes Olof Asklunds bageri och gjordes till dotterbolag till Majornas Ångbageri AB som nu fick namnet Pååls Bröd AB. Vid mitten av 1960-talet stängdes bageriet då all tillverkning flyttades till Pååls nya fabrik i Högsbo.

Le Pain Français startades i byggnaden år 1995 av den franske bagaren André Talon som ett rent bageriföretag, Under de första åren ägnade sig företaget enbart åt brödleverans. Talon öppnade tillsammans med Christian Proust det första kaféet med bageri och konditori på Övre Husargatan i Göteborg hösten 1997.

Mellan 1998 och 2003 drevs kafét av Anna Schärlin. Under hennes ledning renodlades det franska konceptet och blev snabbt mycket populärt. Även finkrogar som Basement, Fond och Sjömagasinet serverade på den tiden bröd från Le Pain Français. Därefter lade bageriet ner.

Fabriksbyggnaden vid Övre Husargatan har senare byggts om till studentlägenheter med undantag av den del som låg mot Risåsgatan som rivits och gett plats för en ny byggnad, också den med studentlägenheter.

Andra källor: A. Attman, Göteborgs Stadsfullmäktige 1863-1962, 1963

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.