Arendals gård

Del 4 av 4 i serien Gårdar i Lundby

Gården Ardal (Arendal) var tidigt ett så kallat frälse-hemman, dvs en gård som lydde under ett adelsgods eller en adelsman, Området blev troligen svenskt på 1400-talet och tillhörde då Tuve socken. 1860 blev det en del av Lundby socken.

Gården kan med säkerhet kan följas från år 1529, då ägd av borgaren i Lödöse, Anders Esbjörnsson. Tidigare ägare var av släkten Vinge. År 1629 lydde gården under Lindorm Stake och senare (1709) såldes egendomen till kommendanten för Nya Älvsborgs fästning, Christ. G. Wittingh. Den siste ägaren av gården som helt hemman, var bryggaren Leidits från Göteborg, cirka 1799.

1799 köpte Olof Jacobsson huvudgården och hans ättlingar ägde gården till slutet av 1900-talet. Traktens bönder svarade för skjutsningen till och från Nya Älvsborg och Arendals gård användes från 1846 till 1868 som gästgiveri. Bostadshuset uppfördes troligen i slutet av 1700-talet och hade ursprungligen en våning. 1870 påbyggdes det och ett par stora verandor tillkom. Delar av huset hyrdes sedan ut sommartid. Bild från Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse – ett program för bevarande.

Strax efter mitten av 1870-talet utvecklades Arendalsområdet till en badort för atts senare förvandlas till hamn- och industriområde.

Gården hamnade år 2009 i händerna på en man med koppling till mc-gänget Bandidos. Han förstörde bostadshuset genom en mängd ombyggnader och tillbyggnader som förstörde allt som gjort att huset hamnat i bevarandeprogrammet för Göteborg som kulturhistoriskt värdefull bebyggelse. 2017 köptes gården av Göteborgs Hamn.

Serienavigation<< Lindholmens säteri
Advertisements

One Reply to “Arendals gård”

  1. Pingback: Arendal | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.