Johan Fenger-Krog

Johan Fenger KrogJohan Christian Fenger-Krog föddes den 29 maj 1865 i Mandal, Norge och dog 27 okt. 1942 i Göteborg. Han var son till ingenjören Albert Fenger-Krog och Minna Walhjerta Christiansen. Gifte sig den 12 maj 1891 i Kristiania (nuvarande Oslo) med Eline Henriette Jonassen, född 16 maj 1873 i Kristiania, dotter till sjökaptenen Eilert Jonassen och Eline Jacobsen.

Utexaminerad från Kristiania handelsgymnasium 1884 och därefter handelsstudier i Tyskland och Frankrike. Därefter kom han att bosätt sig i Göteborg. Chef för firma Chr. Christophersens filialkontor i Göteborg 1891—99, delägare i kommanditbolaget J. Fenger-Krog & Co, Göteborg, 1899—1907. Såväl firma Chr. Christophersen som hans egen firma, J. Fenger-Krog & Co, bedrev exportverksamheten med massa och papper.

Firman och han själv investerade kraftigt i olika bruk som framförallt tillverkade olika typer av kraftpapper. 17 nov. 1900 köpte han så Lisefors bruk i Fröskogs sn i Dalsland och tillträdde 1 april 1901 varvid orten och bruket döptes om till Fengersfors. Fengersfors Bruks AB inregistrerades 12 aug. 1901 och övertogs bruksverksamheten. Han var VD för bolaget 1900—42, Efter hand förvärvade han också dominerande intressen i Bäckhammar, Forssa finpappersbruk, Frövifors, Nora sågbladsfabrik och Göteborgs pergamentfabrik. För att förse bruken med maskiner och maskinförnödenheter grundade han AB Göteborgs maskinaffär 1906 och blev dess verkställande direktör vilket han förblev till 1908.

1907 avvecklade han J. Fenger-Krog & Co samt de alla intressen i företag vid sidan av Fengersfors Bruks AB. Därefter var han endast involverad i det företagets verksamhet.

Utöver engagemanget i handels- och bruksverksamheten var han delägare i och VD för Göteborgs Bult- och Nagelfabrik AB.

Två hans söner kom också att arbeta i Fengersfors Bruks AB, där sonen John Fenger-Krog (1900-1977) var disponent och VD från 1942, medan hans bror Eilert Fenger-Krog (1894-1983) var ingenjör och vice verkställande direktör.

Advertisements

One Reply to “Johan Fenger-Krog”

  1. Pingback: AB O. Mustad & Son | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.