Gumperts hörne

På tomten i hörnet Södra Hamngatan och Östra Hamngatan i kvarteret Frimuraren stod länge ett hus som uppfördes 1805. Denna tomt hade tidigare beteckningen 5:e roten nr 20.

I december 1802 härjade en storbrand i staden och ännu en gång ödelades hela kvarteret, vilket fick myndigheterna att förbjuda uppförande av fler byggnader i trä. Endast fastigheter byggda i sten tilläts. År 1805 förvärvade stadskirurgen Anders Brulin fastigheten, och lät uppföra just en sådan byggnad i tre våningar på tomten. Huset ritades av den danske arkitekten Michael Bälkow. År 1842 ärvdes byggnaden av Brulins sonson, som då var endast två år gammal. Fem år senare såldes fastigheten av sonsonens förmyndare till handelsbolaget Ullgren & Holter för 27 050 kronor.

Skräddaren Christian E. Rosenlöf övertog huset 1863, varpå huset fick namnet Rosenlöfska huset, men han sålde det vidare redan 1866 till bokhandlare Frans P:son Beijer i Gumperts bokhandel. Det är från den namnet Gumperts hörne kommer. Då Beijer flyttade till Stockholm 1869, övertog hans kompanjon Magnus Kindahl både verksamheten och huset. Efter en ombyggnad flyttade bokhandeln in i huset i december 1871, med bokavdelningen åt Södra Hamngatan och pappersavdelningen åt Östra Hamngatan.   År 1886 köptes en del av en angränsande tomt och nya tillbyggnader gjordes då på huset.

År 1922 renoverades huset på nytt, bokhandeln hade expanderat och affärerna gick bra. I mitten av 1950-talet togs själva hörnet på byggnaden bort, detta på grund av trafikplanering.

På 1970-talet beslutades, att byggnaden skulle rivas och en ny uppföras, och den 20 februari 1976 påbörjades rivningen av huset.

År 1978 invigde Svenska Handelsbanken det hus, som idag står i hörnet, och som fortfarande kallas Gumperts hörne av en del göteborgare. Bygg- och inredningskostnaderna för Handelsbankens hus uppgick till 18 miljoner kronor. Tengbom Arkitekter AB ritade byggnaden.

Gumperts bokhandel flyttade rivningsåret 1976 ett par hundra meter åt nordost, in till Nordstan.

Gumperts 1936

Gumperts 1936

Texten i huvudsak från Wikipedia

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. Pingback: Kvarteret Frimuraren | Det gamla Göteborg