Henrik Almstrand

Henrik Almstrand
Henrik Almstrand

Henrik Almstrand, född 1 mars 1869 i Almundsryds socken i Kronobergs län, död 24 november 1925 i Stockholm, var en svensk jurist och kommunalpolitiker.

Son till hemmansägare Kristoffer Eskilsson, (1825-98), och Johanna Nilsdotter (1829-1906). Gift 1899 med Klara Heyman, född 1 juni 1874, dotter till grosshandlare Sally  Heyman (1831-85), och Clara Moritz, (1834-99). De hade barnen Agnes Almstrand, född den 7 juni 1900, gift 1921 med  professorn vid lantbrukshögskolan, Ultuna, fil. dr Karl Hugo Osvald, Ingrid Almstrand, född 14 juni 1901, gift 1921 med sekr. i Socialstyrelsen, Hugo Ivar Heyman, och Gunnar Almstrand (1905-1925).

Från födseln saknade Henrik Almstrand den vänstra handen. En av faderns vänner, kommunalordförande i socknen, rådde honom då att studera. Han var elev vid Växjö allmänna högre läroverk 1885-1889, blev inskriven som student vid Uppsala universitet 1889 där han tog juris utriusque kandidatexamen. Där lärde han bland andra känna Leonard Jägerskiöld som förblev hans vän livet ut. Han var ivrig medlem i studentföreningen Verdandi och ansågs mycket vänstersinnad, dock utan att ta steget fullt ut för att bli socialdemokrat.

Från 1897 var Henrik Almstrand praktiserande advokat i Göteborg. Anställd
på advokatkontor i Göteborg 97—98, delägare i advokatfirman Wijk & Almstrand från 1899. Han ägde och bebodde även villa Sjöboda på Stenungsön.

Almstrand kom tillsammans med sin vän Jägerskiöld att tillhöra det så kallade Lördagslaget i Göteborg, som samlades om lördagarna bland annat för att dryfta politiska frågor. Sällskapet räknade även bland andra Evald Lidén, Ernst Hagelin, Otto Sylwan, Ludvig Stavenow, Erik Björkman, Axel Romdahl, Otto Lagercrantz, Axel Nilsson, Erland Nordenskiöld, Gösta Göthlin, Albert Lilienberg och Peter Lamberg.

Han valdes 1909 in i Göteborgs stadsfullmäktige. 1918-25 var han ordförande i drätselkammaren.

Almstrand var även ordförande i AB Göteborgssystemet samt ledamot av processkommissionen från 1912, där han representerade advokaternas synpunkter. Därför kom han att vistas mycket i Stockholm, där han också avled i en hjärtattack.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.