Stiftelsen J.A. Hertz donation

Stiftelsen J.A. Hertz donation kom till genom ett testamentsförordnande av Johan August Hertz. Ändamålet uttrycks numera så här:

Årliga avkastningen skall användas till stipendier eller reseunderstöd åt unge män, som i utlandet vilja tillägna sig mera djupgående kännedom och praktisk erfarenhet om sådana handelsförhållanden i utlandet, vilka kunna vara av betydelse för utvecklingen av vårt lands handel, särskilt frihamnsanläggningar och liknande anordningar med bestämmelse, att stipendierna eller understöden skola utdelas av styrelsen för Göteborgs frihamn eller den myndighet, åt vilken förvaltningen av Göteborgs frihamn kan komma att anförtros.

Beslut om stipendier tas av Göteborgs Hamn AB men stiftelsen förvaltas på samma sätt som många andra kommunalt kontrollerade stiftelser, dvs av Stadsledningskontorets stiftelseavdelning. Vid slutet av 2015 var kapitalet i stiftelsen 2,2 miljoner kronor.

 

 

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.