Stiftelsen Anna Ahrenbergs Fond för vetenskapliga m fl ändamål

27 mars 1933 upprättade Anna Ahrenberg en donationsurkund för bildande av en stiftelse benämnd Anna Ahrenbergs fond för vetenskapliga m.fl. ändamål. Detta var inte hennes första donation, 1931 hade hon donerat 100 000 kr till Stiftelsen Anna Ahrenbergs Italienska Lektorsfond. Andra stiftelser och fonder hon donerat till är Anna Ahrenbergs stiftelse, Stiftelsen Anna Ahrenbergs fond, Stiftelsen Stiftelsen Henrik E Ahrenbergs stipendie- och premiefond och Stiftelsen Henrik E Ahrenbergs studiefond.

I övrigt donerade både hon och hennes man Henrik E. Ahrenberg betydande belopp för en rad olika ändamål i Göteborg. När mannen dog 1915 donerade han totalt 475 000 kronor i sitt testamente.

Anna Ahrenbergs fond för vetenskapliga m.fl. ändamål fick en donation bestående av aktier och obligationer till ett värde av 437 000 kronor.

Anna Ahrenberg fungerade själv som ordförande i fondens styrelse fram till sin död i september 1948. I den första styrelsen ingick också hennes kusiner, rådmannen Ernst Colliander och bankkamrer Fritz Colliander med Walborg Lindhult (syster), Knut J:son Mark (gift med en kusin till Anna Ahrenberg) och Sigvard Reuterskiöld som suppleanter.

Idag består styrelsen i stiftelsen av Lotta Vahlne Westerhäll, Stefan Roos, Stina Hansson, Ingvar Dahlberg, Gunnar Bjursell, Håkan Dahl, Gunnar Dahlström, Björn Fredlund, Martin Fritz, Gunnel Hensing, Mats Jansson och Gunilla Linde Bjur. De flest av styrelsemedlermmarna representerar Göteborgs Universitet och någon Chalmers, de institutioner som främst gynnas av pengar från stiftelsen. Förmögenhetsförvaltningen sköts av Danske Bank som också är representerade i styrelsen. Stiftelsens förmögenhet i slutet av år 2015 var 61,6 miljoner kronor.

Källa utöver länkat: Martin Fritz, Göteborgsdonatorerna Anna & Henrik Ahrenberg, 2007

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.