Göteborgs gamla familjer

Det har inte publicerats så många nya artiklar på denna sajt den senaste månaden. Orsaken till detta är ett större projekt av släktforskningskaraktär. Detta projekt har gått ut på att kartlägga hur de gamla handelsfamiljerna i Göteborg är släkt med varandra.  Projektet har nu kommit så lång att det går att publicera. Men det är inte klart. Källor har ännu inte angetts på ett bar sätt och det finns säkerligen en hel del fel än så länge. Dessutom ska bilder läggas till liksom kopplingar till texter på Gamla Göteborgs vanliga sida. Några noterbara familjer som exemeplvis Barunjohan, Carlberg och Kinde. Andra som exempelvis Röhss är inte kompletta ännu.

Då projektet inte är egentlig släktforskning utan har som syfte att ge en bild av hur de gamla rika göteborgska patricierfamiljerna var och är släkt med varandra så är de flest familjer inte kompletta. Barn som inte blev vuxna finns inte md och personer utan koppling till Göteborg finns inte med. Trots det omfattar projektet en hel del personer som inte har koppling till Göteborg. Detta då dessa personer på olika sätt kopplar ihop olika göteborgsfamiljer med varandra. När det gäller judiska familjer så flyttad de fram och tillbaka mellan Köpenhamn, Nakskov, Norrköping, Göteborg och Stockholm. Folk gifte sig inom gruppen, men ofta med någon från en annan stad. Kusingiften var länge det normala i fler judiska familjer och det var också vanligt i många handelsfamiljer i det tidiga Göteborg.

Det finns också några märkliga giftermål med där män gift sig med brorsdöttrar. Detta var olagligt men det gick att få dispens. I ett sådant fall har jag hittat en hänvisning till en dispens. Det finns också fall där en man erkänt barn födda utomäktenskapligt mitt bland andra barn som han fått med sin fru.

Det finns självklart fel i materialet. Med tiden kanske det kan rättas till.

Det hela kan dessutom ses om en slags ersättning till webbsidan Tjocka.nu där många Göteborgsfamiljer fanns med. Eller ska vi säga finns med, för även om huvudsidan på domänen inte finns så existerar släktforskningsdelen av den fortfarande.

Länk till projektets sidor:

Göteborgsfamiljer

En del av de källor jag använt är:

Kurt Samuelsson, De stora köpmanshusen i Stockholm 1730-1815, 1951
Staffan Högberg, Utrikeshandel och sjöfart på 1700-talet, 1969
Gudrun Nyberg, Clas Alströmer, 2011
Gudrun Nyberg, Grosshandlare Peter Militz, 2010
Magnus Andersson, Omvälvningarnas tid, Handelshuset Ekman i Göteborg, 2011
Per Hallén, Jonas Kjellberg – en 1700-talsköpman, i Unda Maris, Årsbok 2004-2008, 2008
CRA Fredberg, Det gamla Göteborg, 1919-23, faksimilutgåvan 1977
H. Fröding, Berättelser ur Göteborgs historia, 1919
G. Bodman, Göteborgs äldre industri, 1923
Ivan Lind, Göteborgs handel & sjöfart 1637-1920, 1923
Carl A Tiselius, Göteborg under kontinentaltiden, 1935
Artur Attman, John Hall & Co:s konkurs, i Historia kring Göteborg, 1967
Ann-Marie Fällström, Kontinentalblockaden och de sociala förhållandena i Göteborg, i Historia kring Göteborg, 1967
Christina Dalhede, Viner, kvinnor, kapital, 2006
Christina Dalhede, Handelsfamiljer på Stormaktstidens Europamarknad, 2001
Birgit Lunelund, Petter Johan Bladh och Svenska Ostindiska Compagniet, 1940
Robert Hermansson, Det stora svenska äventyret, 2003
Ostindiska kompaniet – affärer och föremål, 2000
Sven T. Kjellberg, Svenska Ostindiska Compagnierna, 1974
Historiska Museet, Ostindiefararen Göteborg, häfte 1992
Tore Frängsmyr, Ostindiska Kompaniet, 1976
Olof Traung, Lars Gathenhielm, 1952
Majornas historia, 2007
Unda Maris årsbok 2004-2008, 2008
Martin Fritz, Göteborgsdonatorerna Anna & Henrik Ahrenberg, 2007
Geni.com
FamilySearch
Adelsvapen.com

Dessutom har jag använt de släktföreningssajter jag skrivit om i ett tidigare inlägg.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.