James Carnegie Arbuthnott

James Carnegie Arbuthnott (1740-1810) var son till James Carnegie av Balnamoon (1712-91) och Margaret Arbuthnott (1715-76). Fadern  kallades för ”the Rebel Laird” då han stödde Stuarts uppror mot britterna. Fadern kan (enligt en del källor) eventuellt ha varit en kort tid i Göteborg som flykting, dit han i så fall skulle kommit med den avlägsne släktingen George Carnegie. Men det är mer sannolikt att den James Carnegie som flydde till Göteborg med George Carnegie var en helt annan person och det är inte ens säkert att de var släkt överhuvudtaget.

James Carnegie Arbuthnott fick i alla fall anställning hos George Carnegie i Göteborg innan han öppnade en egen firma och därefter ett värdshus i Klippan. I den egna exportfirman hade han bland annat en anställd vid namn William Shepherd (1741-72). Värdshuset arrenderade han av Volrath von Öltken under åren 1762-70. Sistnämnda år flyttade Carnegie in till Göteborg och drev därefter ett kaffehus vid Köpmansgatan intill Tyska kyrkan.

I Skottland var han bl.a. ägare till Balnamoon och Findowrie. Balnamoon gick sedan i arv till hans systerson James Knox (senare James Carnegy-Arbuthnott) och Findowrie till hans enda levande syster, Anne Carnegy-Arbuthnott (1749-1828). James Knox var son till Helen Carnegy-Arbuthnott (1758-1837) och Andrew Knox of Keithock.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. Pingback: Klippans värdshus | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: George Carnegie | Det gamla Göteborg

  3. Pingback: Stiftelsen James Carnegies stipendiefond | Det gamla Göteborg