M.S. Kobbs Söner

Familjen Kobb var ägare av företaget under perioden 1809-1905. Martin Samuel Kobb (1786-1862) öppnade 1809 en butik i Göteborg där han sålde alla former av bosättningsartiklar. Firman började importera te 1835. Att de skulle ha övertagit den verksamhet som Ostindiska kompaniet bedrivit som påstås på bland annat Wikipedia är bara ett påhitt som saknar verklighetsbakgrund. Ostindiska kompaniet bedrev omfattande teimport, men den viktiga delen av verksamheten var exporten av detta te till England. Kompaniet slutade sin verksamhet 20 år innan Kobb tog upp teimportverksamhet. En teimport som dessutom var i en helt annan och mycket mindre skala än Ostindiska kompaniets verksamhet.

Sonen August Kobb (1819-1901) påbörjade sitt arbete i firman 1837 och kom efterhand att ta över funktionen som inköpare och firman expanderade däremed. 1845 fick August Kobb burskap för handel och anställde då sin bror Pontus Kobb (1823-1906). Företaget tog då namnet M.S Kobbs söner och öppnade en filial i Stockholm.

Kobbs TeFram till slutet av av 1880-talet importerade Kobbs enbart te från Kina men senare användes även Ceylon-te i blandningarna.

1901 avled August Kobb. Pontus Kobb utträdde ur firman 1902. August Kobbs hustru Beata Kristina Kobb (1830-1908) och sonen Gustaf Kobb (1863-1934) drev sedan rörelsen fram till 1905 då Carl Wilhelm Erland Lindqvist blev ägare.

J Albert Janson (ingift i familjen Broström) köpte Kobbs 1908 och 1910 fick företaget återigen en ny ägare i form av J Edward Janson (ej släkt med J Albert Janson) som drev ett te- och kaffeföretag i huset på Kronhusgatan 16. Firman J Edward Janson bildades 1920 och upphörde 1973.

Efter Jansons död 1958 testamenteradess firmorna Kobbs och J Edward Janson till Rosa Andersson (1901-??) och Kobbs ombildades till aktiebolag. Rosa Andersson drev Indiska kaffemagasinet på Korsgatan 11 i Göteborg. Indiska kaffemagasinet handlade med kaffe, te och kakao och verksamheten fanns i alla fall tills nyligen fortfarande kvar på samma adress. Andersson öppnade verksamheten 1926 och drev denna fram till hon gick i pension vid 73 års ålder 1974.

De engelska teföretagen Lipton, Tetley och Twinings gjorde entré i Sverige på 1950-talet och aggressiv marknadsföring av den moderna tepåsen slog ut klassiska svenska teföretag som Lundgrens och Thams – och Kobbs marknadsandel minskade till bara fyra procent.

Familjen Wingstrand ägde sedan Kobbs under en längre tid varefter Cloettas dotterbolag Adaco förvärvade varumärket Kobbs 1998. Sedan januari 2007 ägs varunamnet Kobbs av AB Anders Löfberg.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.