Hellewi Kullman

Hellewi Kullman
Hellewi Kullman 1901

Hellewi Kullman (1861-1903) var en svensk konstnär och född i Göteborg. Familjen ägde Rosengårds landeri på Södra vägen. Dotter till rådmannen Eduard Kullman (1816-1901).

Fick sannolikt sin första undervisning i teckning och måleri på Göteborgs Musei Rit- och Målarskola under 1870-talet. Lärare i måleri på skolan var Fredrik Wohlfart.  Senare var hon en av eleverna på Valands konstskola under Carl Larssons första period där.

Åren Under 1894-95 var Hellewi Kullman i Frankrike. Hon studerade i Paris och hon målade i Picardie. Henri Gervex, skicklig porträttmålare, och Alfred Roll, mästare i pastell-teknik, var hennes lärare i måleri. Hon lärde skulptur för Denys Puech.

Hon var också en av få svenska konstnärer som verkade i Skagen. Dessutom en av mycket få kvinnor. Förutom de bofasta Anna Ancher och Marie Krøyer, var det svenskorna Hellewi Kullman, Julia Strömberg, Anna Palm och Märta Tynell, norska Lili Sömme, finlandssvenska Hanna Rönnberg och österrikisk-engelska Marianne Preindelsberg-Stokes. Hellewi Kullman målade i Skagen flera somrar.

Skagen
Grenen i Skagen, 1898
hkullman
Bild från Ernst Ludvigs sajt, tavla gjord av Hellevi Kullman
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.