Gibraltarvallen

Gibraltarvallen i Johannebergs togs i bruk 1922 och byggdes bland annat av Södra Sveriges Statsarbeten. Det var den första inhägnade idrottsplats som Sällskapet för friluftslekar fick att förvalta. Anläggningen var inhägnad och hade fotbollsplan och löparbana. Där fanns även två tennisbanor.

Match mellan Skogens IF och Göteborgs AIK på Gibraltarvallen 1932.

Match mellan Skogens IF och Göteborgs AIK på Gibraltarvallen 1932.

Arenan var hemmaplan för ett stort antal fotbollsföreningar varav flera tidigare spelat på Balders hage ner i Getebergsäng. Bland föreningar som haft Gibraltarvallen som hemmaplan märks bland annat IF GibraltarJohannebergs IFBK Mossen, det första Burås IF, och ett senare Burås IF. Förmodligen hade även Landala IF sin hemmaplan på Gibraltarvallen.

Då Chalmers tekniska högskola behövde expandera i slutet av 1950-talet, togs området i bruk som parkering. Ersättare blev Mossens idrottsplats, som invigdes den 15 juni 1959. Det blev dock istället en parkeringsyta och användes i övrigt inte för Chalmers expansionsbehov. Nu ska det bebyggas med bostäder.

Gibraltarvallen 1923. Gatorna som är inlagda blev i allmänhet inte byggda då det är Albert Lilienbergs stadsplan för Johanneberg som återges. Den genomfördes aldrig. Gibraltargatan byggdes dock och Eklandagatan finns liksom Viktor Rydbergsgatan som dock inte går likadant. Byggnaderna norr om idrottsplatsen är gården Gibraltar vars huvudbyggnad är flyttad till en plats invid Mossens IP efter att sen en lång tid legat söder om fotbollsplanen och parkeringen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.