Balders hage

Balders hage var Göteborgs första idrottsanläggning och intitaivtagare till arennan var Örgryte IS. I egendomen Carlslunds trädgård i Jakobsdal anlades en skridskooval som invigdes den 1 januari 1888 och under vintern kunde användas för skridskoåkning. Där byggde oockså en fotbollplan inturi ovalen.

Den första skridskotävlingen anordnades den 19 januari samma år. Den första allmänna idrottstävlingen hölls i Balders hage söndagen den 6 september 1891.

Skridskobanan lades ned 1898 p.g.a. ekonomiska svårigheter. Balders Hage blev omodern och en upprustning nödvändig. 1901 var ombyggnaden klar.

ÖIS flyttar

Örgryte IS hade snart behov av en ny fotbollsarena och byggde en ny plan vid Korsvägen som stod klar 1908 som de gav namnet Walhalla Idrottsplats. De använde den nya arenan fram till 1922 då de fick överge den den då platsen behövdes för Göteborgsutställningen 1923. ÖIS flyttade då  tillbaks till Balders hage en tid innan de började spela på Ullevi (Gamla Ullevi) där en fotbollsarea stod klar 1916. Även IFK Göteborg spelade under en kort period sina fotbollsmatcher på Balders Hage.

Balders hage Getebergsäng-Jakobsdal

Balders hage med omnejd i Getebergsäng 1923.

Andra fotbollslag

Balders hage fortsatte vara hemmaplan för fotbollslagen på Gårda, i Getebergsäng, Burås och Almedal. Lag som Göteborgs FF, GAIS, IK Virgo, Gårda BK, Rosenhills BK, Almedals IF, Getebergsängs IK, IK Frem, IF Celtic med flera hade Balders hage som hemmaplan under en viss tid, för en kort period kort eller under årtionden.

Allt eftersom nya fotbollsplaner byggdes bytte lagen hemmaplaner och flyttade sin verksamhet till andra platser. Göteborgs FF flyttade ända till Majorna. Gårda BK flyttade en period till Ullevi. Det var när de låg i Allsvenskan. Men vanligare var en flytt till Gibraltarvallen, Överåsvallen och Heden. Den sista klubb som hade Balders hage som hemmaplan var IK Virgo.

Balders hage fanns kvar som idrottsplats till omkring 1952 då Liseberg tog över området för framtida expansion. IK Virgo flyttade då eller nåt år senare sina träningar till en fotbollsplan Buråsängen där de också hade en klubbstuga en tid. Fotbollsplanen på Buråsängen finns kvar än idag. De spelade troligen sin matcher på Gibraltarvallen. 1959 fick de Mossens IP som hemmaplan.

Området användes från 1960-talet slut för en avfart från motorvägen som slutade där år 1970. En avfart byggdes då från E6 till Mölndalsvägen. Avfarten fick namn efter den gata som från 1923 gick från Södra vägen/Mölndalsvägen till Nellickevägen, Getebergsled. 1980 hade motorvägen förlängts söderut och den breda avfarten stängdes och inkluderades i Lisebergs område. 2003 byggdes berg- och dalbanan Balder av trä på den plats där Balders hage låg.

Övriga källor: Roger Andersson, Krokslätt i Örgryte, 2020

 

 


Upptäck mer från Göteborgs historia

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.