Jonas Myrman föddes i Göteborg och var sannolikt släkt med amiralitetskapten Johan Myrman som på geni.com uppges ha en bror vid namn Anders Myrman som var sergeant. Det kan dock inte stämma då den där angivne Anders Myrman måste varit yngre då han var gift med Anna Catharina Hammar, dotter till Mårten Hammar d.ä. Mårten Hammar d.ä. som tillhörde samma generation kan delar av sitt liv eventuellt ha bott i Middelburg i Nederländerna där också Jonas Myrman bodde. I Nederländerna gick Jonas Myrman under namnet Jonas Mierman.
Anders Myrman och Jonas Myrman skulle dock kunna ha varit bröder och söner till Johan Myrman och Kerstin Jacobdsdotter, alternativt brorsöner för de enda kända sönerna till Johan Myrman är Isak Myrman och Abraham Myrman. Isak Myrman var kaptenlöjtnant i amiralitetet och dog 1722. Om Jonas och Anders Myrman var bröder och brorsöner skulle även deras far ha kunnat ha namnet Anders Myrman.
Myrman fick sitt första arbete inom Nederländska Ostindiska Kompaniet (VOC) i januari år 1710 när han avseglade med skeppet Raadhuis van Middelburg. Han var biträdande vapenmästare ombord. Anlände till Batavia den 8 aug. 1710. Han återvände som biträdande vapenmästare med Hoedekenskerke som anlände till Europa den 18 augusti 1714 efter att ha avseglat från Batavia den 28 november 1713.
På nästa resa vara han biträdande styrman på Slot Aldegonde som avseglade den 25 april 1715 från Nederländerna. Vid denna resa uppgav han att han var gift med Magdalena Spanuit (Spanheijd, Spanhuijt)). Redan i Kapstaden bytte han dock tjänstgöring och blev överstyrman på Vrijburg istället. Detta skepp anlände till Batavia den 29 februari 1716. Därefter arbetade han troligen på skepp som gick i trafik mellan olika nederländska besittningar i Asien. Den 25 december 1718 seglade han tillbaks till Europa från Ceylon med Hoedekenskerke som biträdande styrman. Fartyget anlände till Rammekens i Nederländerna den 10 aug. 1719.
Den 16 april 1720 inleddes nästa resa för Jonas Myrman, nu som förste styrman på Berbices som anlände till Batavia den 21 jan. 1721. Även denna gång återvände han till Europa från Ceylon, även denna resa som förste styrman men på Borssele. Anlände till Rammekens den 8 aug 1722. Därefter blev han kapten på Borssele som avseglade från Rammekens den 6 juni 1723, anlände till Ceylon 1 februari 1724 men tycks sen ha seglat vidare i Asien för hemresan började i Batavia den 26 sept 1724 för att ankomma till Rammekens den 16 maj 1725.
Som kapten avseglade han även med Kasteel van Woerden från Rammekens den 1 maj 1727 och anlände till Batavia den 7 januari 1728. Nu var Jonas Mierman omgift med Magdalena van Rijt. Ett år senare, den 3 februari 1729 avseglade han med Raadhuis van Vlissingen som kapten efter att sannolikt ha varit kapten på fartyg som gick i trafik i Asien. Fartyget anlände till Rammekens den 9 oktober 1729. Efter detta var han inte längre anställd i VOC och gjorde inga fler resor.
Andra källor: S. Bertil Olsson och Karl-Magnus Johansson (red.), Sverige och svenskarna i den ostindiska handeln I, 2016
Upptäck mer från Göteborgs historia
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.