Kvarteret Jankowitz omfattar det område som ligger mellan Stampkyrkogården och den tidigare Alingsåsgatan (idag en krok av Norra Ågatan), kvarteret Warschava, Stampgatan-Boråsgatan (idag Bältgatan)-Norra Ågatan-Alingsåsgatan, kvarteret Stora Bält, Stampgatan-Ranängsgatan-Norra Ågatan-Boråsgatan och kvarteret Lilla Bält, Friggagatan-Garverigatan-Norra Ågatan-Ranängsgatan, ligger samtliga på den mark som tillhörde landeriet Oscarsdal.
På Oscarsdals marker anlades på 1750-talet ett garveri av Johan Schutz, Johan Fredrik Bauer (1723-1801) på Gubbero med flera. Vid Bauers död togs garveriet över av dottern Hedvig Elisabet Bauer och hennes man Gustaf Rhodin (-1790). Från 1760 gick landeriet under namnet Fredriksdal. Garveriet drevs därefter av änkan till 1815 då sonen Per Rhodin tyck ha tagit över. Företaget gick dock i konkurs något år senare och från konkursboet köptes egendomen av G.N. Borgert ihop med Zacharias Wideberg.
1832 övertogs egendomen av Levy Fürstenberg och fick namnet Oscarsdal. Från från1833 till 1900 drev Pontus Fürstenberg textilfabriken Oscarsdal med som mest 200 anställda.
Kvarteret Jankowitz bebyggdes 1902 med ett kontor för spårvägen samt en stor spårvagnshall för 70 vagnar (1908 utbyggd för plats till 100 vagnar, senare 80 vagnar) samt reparationsverkstad. 1930 byggdes ett komplement till vagnhallen på Stampen i Gårda på andra sidan Gullbergsån (Mölndalsån), den så kallade Gårdahallen. 1986 revs Stampens vagnhall och kontorsbyggnaden. De ersattes därefter av bostadshus.
I kvarteret Warschava byggdes Östra Realskolan 1903–05 som realskola för cirka
500 elever.
I kvartet Stora Bält byggdes från början en större fastighet mot Stampgatan och tre träfastigheter med bostäder i den andra halvan av kvarteret.Redan 1960 var trähusen ersatta av ett modernt hus och därefter revs också fastigheten mot Stampgatan och ersattes med ett modernt kontorshus.
Kvarteret Lilla Bält är ett så kallat storgårdskvarter, dvs ett kvarter utan gårdshus, som uppfördes i huvudsak 1910–20. Byggnaderna är av sten med fasader av rött
tegel. Kvarteret är relativt välbevarat.
Upptäck mer från Göteborgs historia
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.