Villastaden Paradiset

Villastaden Paradiset grundades 1890 och ligger strax norr om järnvägsstationen i Partille. Det var ett exklusivt område där fabrikörer, tjänstemän och storstadsbor ur de välbeställda skikten byggde sina villor.

Villorna byggdes i trä med karaktäristiska nationalromantiska detaljer som brutna tak, takkupor, fjällpanel och utskjutande burspråk. Viktiga aspekter var även äktheten i material och att detta framträdde tydligt i arkitekturen. Denna nationalromantiska byggnadsstil hämtade sin inspiration i svensk forntid, främst vikingatiden med dess speciella formtraditioner.

Från de andra husen skiljer sig bland annat Villa Porthälla som uppfördes åt direktör Ernst Harbeck 1919. Villan ritades av arkitekten Hjalmar Zetterström efter medeltida tyskt mönster. Utsiktstornet på Kyrkåsbergets topp, med tysk förebild, tillhörde en numera riven villa vid bergets fot.

Villa Porthälla Bild: Hesekiel Licens: CC BY-SA 4.0

Villa Gavelås uppfördes i villastaden paradiset som bostad åt direktören Carl Eck, som grundade Motorfabriken Eck år 1908. Villan byggdes 1912. Den är uppförd med bottenvåningen i sten och övervåningen i trä. Bottenvåningen har fasadklädsel av ljust hårdbränt tegel, samt råhuggen gråsten med markerade fogar. Övervåningen har gulmålad spånklädsel.

Villa Gavelås
Villa Skogsly

I områdets västra del finns fyra välbevarade hus i ljus slätputs, tydligt inspirerade av funktionalism. Husen är ritade av arkitekt Bengt Edman 1959. Husen ligger i anslutning till varandra i en lummig vegetation invid Besebäcken. Arkitektens strävan var att med standardiserade byggklotsar ta till vara förutsättningar för entréer, uteplatser och utblickar.

Inom Paradisets villastad finns representanter från olika tidsperioder och villorna på båda sidor om Ormstigen är exempel från 1950-talet. Villorna uppfördes 1955 efter ritningar gjorda av Bo Cederlöf. Konstruktionen är betongplatta på mark, regelstomme, järnvitriolbehandlad furupanel i kombination med rött fasadtegel och svart korrugerat eternittak.


Upptäck mer från Göteborgs historia

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.