Burgårdens koloni var den första som den då nybildade Föreningen Göteborgs koloniträdgårdar (FGK) anlade. Arbetet påbörjades under sommaren 1905, och kolonin stod klar på våren 1906. Samma år invigdes ytterligare ett koloniområde, i Härlanda. Kolonins yta var 35 600 m² och bestod av 130 lotter på 240 m² vardera.
År 1923 fick kolonin Svenska Mässan som granne, och 1956 avröjdes området för att ge plats åt Valhallabadet. Som ersättning för Burgårdskolonin skapades Lilleby Fritidsby (numera Sillviks Havskoloni) år 1953. Kolonin byggdes år 1954-55.
Tack, Anders, för ord och glimt av stans första koloniområde Burgården. Kul att längst bort i bilden se klocktornet av kemiska fabriken Tomten (skurpulver mm) på Gårda sticka upp ur grönskan. Och Burgårdskolonin var ju intressant, så tidstypisk, i sitt sociala sammanhang. Jag har genom åren diskuterat kolonier en hel del med bland andra Sören Skarback, som visst i tidigt 70-tal gick på Burgårdens Gymnasium, där lärarna då ännu berättade om kolonin – inom såväl historia som samhällskunskap. Som kolonist från unga år, under 80-, 90-, 00-, 10- och nu 20-talet har jag en smula studerat denna ”folkrörelse”. Mycket tydligt, inför mina ögon, har intresset för solidaritet hela tiden minskat. Detta måste inte tyda på en ökad egoism utan möjligen mer på en ökad stress i vardagen och ett alltmer urholkat samhällsmedvetande.