Vasaparken upptar ett helt kvarter i stadsdelen Lorensberg, Aschebergsgatan-Vasagatan-Götabergsgatan-Engelbrektsgatan. Vid utläggningen av kvarter i Lorensberg år 1876 undantogs detta kvarter från stadsplanen för att i framtiden användas till nåt offentligt ändamål. I den sydvästra delan av parken låg en mindre kåkstad, Skojarbacken, i hörnet av Kallens gata och Kalfgatan. Via Kallens gata var bebyggelsen förbunden med en annan kåkstad, Flygarns Haga som låg kring nuvarande Vasaplatsen. Invid Kallens gata ungefär där Universitetsbyggnaden ligger idag låg Hagahedens skola.
De fattiga som levde i Skojarbacken såg som ett besvär av de nyinflyttade medel- och överklassinvånarna i de stora bostadshus av sten som byggdes i Vasastaden och Lorensberg. Genom namninsamlingar och petitioner försökte de få dem vräkta och husen rivna. De allra flesta som bodde i Skojarbacken hade dock arrenden på sina hus och tomter fram till 1891. Enligt dåtida skribenter var Skojarbacken präglat av ett vilt leverne och superi. Där bodde enligt samma källor bluffmakare, lönnkrögare, dagdrivare, lumpsamlare och spågummor.
1890 beslutade stadsfullmäktige att arrendena i Skojarbacken skulle sägas upp och hela kvarteret förvandlas till en park. 1892 revs husen i Skojarbacken och parken anlades. Efter långa och omfattande diskussioner beslutades 1902 att det i parken skulle byggas en byggnad för Göteborgs Högskola. 1907 stod den nya byggnaden klar och högskolan kunde flytta från sina lokaler i den gamla Schillerska skolan. Under många decennier därefter fungerade parken som en grön oas för de boende i Vasastaden och Lorensberg.
Vasaparken var under 1970-talet ett centrum för narkotikahandeln i Göteborg. Innan dess var Näckrosdammen och Götaplatsen centrum för narkotikahandeln under nåt decennium. De omgivande gatorna, framförallt Götabergsgatan, Engelbrektsgatan och Molinsgatan, var under hela 1970-talet och början av 1980-talet centrum för Göteborgs gatuprostitution efter att den drivits bort från Östra Nordstan genom att hela området rivits. På Molinsgatan fanns viss gatuprostitution kvar ända till 2000-talet trots att den då i huvudsak flyttat till Rosenlundsområdet. Under 1980-talet var parken en samlingspunkt för punkare och på 1990-talet även för synthare. Caféer i omgivningen som Java cafe och Flygarns Haga spelade också en viktig roll. Parken har periodvis genom decennier varit en populär samlingsplats för ungdomars firande på Valborgsmässoafton och i samband med studenten och skolavslutningar.
Upptäck mer från Göteborgs historia
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.