Lorensberg cirkus, oftast bara kallat Cirkus, uppfördes i ett hörn av Lorensbergsparken 1884 på initiativ av landeriets dåvarande ägare och källarmästare på Lorensberg, Gustaf Lundstedt. Cirkusen startades tillsammans med den tyske cirkusdirektören Gotthold Schumann. Senare blev området där Cirkus låg ett kvarter vid namn Stegeborg. Själva cirkusbyggnaden var byggd i trä, men stallet av sten.
Bland andra gästspelade Cirkus Orlando, på den tiden störst i Sverige. I april 1898 spelade Cirkus du Nord på Cirkus och då inträffade en spektakulär dödsolycka. Den italienska dressören Corradini lät hissa sig 15 meter upp i cirkuskupolen, sittande på den ståtliga vallacken Blondin. På en liten plattform utförde hästen en sorts dans som avslutades med ett fyrverkeri över manegen. En afton tog hästen ett steg utanför plattformen som omedelbart kapsejsade. Både Blondin och Corradini omkom.
Den 9 januari 1900 brann cirkusbyggnaden ner (det var Cirkus Bergman som prövade att torka ett tält inne i cirkusbyggnaden). På grund av att hela våren var fullbokad ville man snabbt få till stånd en ny byggnad. Den 16 mars godkändes ritningarna till en ny träbyggnad och i slutet av februari stod grunden klar. Byggmästaren Herman Dähn lyckades därefter få färdig Lorensbergs nya cirkus på bara 26 dagar, och den 21 mars kunde Cirkus Ed. Wulff ha sin premiär.
Från att enbart ha använts till cirkus utvidgades snart repertoaren till allehanda offentliga nöjen, som musik, filmvisning (1911-1914 samt 1923), idrott, teater och revyer av bland annat Karl Gerhard, Ernst Rolf, Povel Ramel samt Hasse & Tage. På 1960-talet var Cirkus den viktigaste spelplatsen för de större rock- och popbanden. Bland annat spelade Beatles, The Who, Spencer Davis Group, The Cream och Jimi Hendrix på Cirkus. Sista cirkusföreställningen som genomfördes på Cirkus i Lorensbergsparken gjordes av Cirkus Scott, den 28 september 1969.
De sista åren på 1960-talet hade cirkusen ett korttidskontrakt, och den 24 november 1969 revs byggnaden. Idag finns ett parkeringshus på tomten.
Cirkusverksamheten i Göteborg övergick därefter till att cirkusarna fick ta med egna cirkustält. Staden upplät för detta en plats vid sydvästra hörnet av Heden (vid hörnet av Södra vägen och Engelbrektsgatan) där cirkus var tillåten under många år. Denna plats är numera ombyggd till lekplats och minigolfbana med mera. Numera finns det en plats på Heden i närheten av Vasagatan är cirkustält kan ställas upp.