Folkteatern är en länsteater med placering vid Järntorget i Göteborg och med turnerande verksamhet i Västra Götalandsregionen, vilken också är uppdragsgivare och ekonomisk huvudman. Teatern är en ekonomisk förening med medlemmar från ca 300 olika organisationer och föreningar – t.ex. fackförbund, hyresgästföreningar och bildningsförbund. Teatern har även enskilda medlemmar. På Folkteatern arbetar ett femtiotal personer, med stora variationer över säsongen beroende på repertoar. Teatern har tre scener. Stora Scenen har 329 platser i skjutbar gradäng, vilket gör rummet föränderligt. Lilla Scenen är en klassisk black box och har omkring 60 platser beroende på hur scenen byggs. Foajéscenen används flitigt för konserter, samtal etc.
Teaterlokalen i Folkets hus vid Järntorget invigdes 1952. Folkets hus-teatern saknade fast ensemble, utan tog emot turnerande föreställning. Scenen blev Programbolagets premiärscen där uppsättningarna visades för första gången innan turnéerna fortsatte ute i landet.
Den första egentliga teaterchefen för Folkets hus-teatern, Carl-Axel Heiknert, tillsattes 1954. Ambitionen var att producera teater för arbetarklassen, mycket därför att teater tidigare hade varit ett nöje huvudsakligen för de övre samhällsklasserna. En viktig regissör under denna period var den västtyske teatermannen Erwin Piscator.
Ekonomiska problem ledde dock till att Folkets hus inte kunde driva teatern vidare, och därför bildades Folkteatern i Göteborg ekonomisk förening i juni 1958[. Intressenter i den ekonomiska föreningen var olika fackföreningar, hyresgästföreningar och andra sammanslutningar, främst sådana med anknytning till arbetarrörelsen.
En fast ensemble skapades 1958 och i och med detta etablerade man sig som en av Göteborgs institutionsteatrar. På repertoaren stod nyskriven svensk dramatik och klassiker av bland andra Hjalmar Bergman, men även mycket populära sånglustspel med namn som Nils Poppe och Max Hansen. Under början av 1960-talet bytte man i viss mån inriktning, med ett stort antal uppsättningar av modern utländsk dramatik. I samband med att Claes Sylwander tillträdde som teaterchef 1965 skedde en generationsväxling som också innebar ett publikmässigt uppsving för teatern. Samtidigt fick Folkteatern lönebidrag från staten på samma sätt som Göteborgs stadsteater.
I början av 1970-talet inleddes ett samarbete med Göteborgs stadsteater, som bland annat innebar startskottet för den uppsökande verksamheten Folkteatern besöker. Under teatercheferna Iwar Wiklander, Lennart Hjulström och Roland Hedlund fick teatern en tydlig politisk vänsterprofil, med pjäser av bland andra Folke Fridell och Erik Johansson på repertoaren. Många dramatiker har skrivit verk direkt för Folkteatern, till exempel Bengt Bratt och Kent Andersson (bl.a. Flotten,Happyland och Kvastenrevyerna) och Staffan Göthe (bl.a. Den itusågade damen och Den gråtande polisen).
I slutet av 1980-talet skedde en större ombyggnad av teatern, samtidigt som teatern hade mycket stora framgångar med uppsättningar som En uppstoppad hund och Markurells (den senare med teaterchefen Wiklander i titelrollen).
Under 1990- och 2000-talet spelade man flera uppskattade föreställningar, bland annat Rika barn leka bäst av Carin Mannheimer, Juloratoriet och Simon och ekarna, de båda sistnämnda i regi av Niklas Hjulström.
I februari 2009 moderniserades teaterhuset ytterligare.
2009 tillträdde Ulrika Josephsson som VD och Lars Norén som konstnärlig ledare. Den första produktionen på den nu ombyggda teatern var Noréns uppsättning av Aiskylos Orestien. Andra mycket uppmärksammade föreställningar de senaste åren är Apatiska för nybörjare av Jonas Hassen Khemiri, som också gick på turné med Riksteatern och sändes i Sveriges Television, och Fragmente, skriven av Lars Norén och i regi av Sofia Jupither. Den sistnämnda är Folkteaterns bidrag i EU-projektet Cities on Stage, där sex europeiska teatrar under fem år arbetar med såväl föreställningsproduktion, gästspel hos varandra och workshopsutbyten, allt med en tydlig publikdialog.
2012 trädde Lars Norén tillbaka som konstnärlig ledare och blev då ”Artist in Residence” tillsammans med regissörerna Sofia Jupither och Melanie Mederlind. Ulrika Josephsson tillträdde i samband med detta både som VD och konstnärlig ledare. I november 2013 tillträdde Anna Rosengren som VD. I mars 2014 tillträdde Frida Röhl som konstnärlig ledare.
Sedan 2010 arrangerar Folkteatern varje år Jag måste tala, en manifestation för det fria ordet. Denna infaller alltid den 10 maj, på årsdagen av bokbålet i Berlin 1933, och för att uppmärksamma det fria ordets ställning i Sverige och världen idag.
Teaterchefer
Folkets hus-teatern vid Järntorget
- 1952–1954 Bengt Sterner
- 1954–1957 Carl-Axel Heiknert
Folkteatern
- 1958–1961 Mats Johansson
- 1961–1965 Kurt-Olof Sundström
- 1965–1973 Claes Sylwander
- 1973–1976 Iwar Wiklander
- 1976–1984 Lennart Hjulström
- 1984–1987 Roland Hedlund
- 1987–1992 Iwar Wiklander
- 1992–1995 Isa Stenberg
- 1995–2009 Gugge Sandström
- 2009–2011 Ulrika Josephsson (VD) och Lars Norén (konstnärlig ledare)
- 2012–2013 Ulrika Josephsson (VD och konstnärlig ledare)
- 2013 – Anna Rosengren (VD)
- 2014 – Frida Röhl (konstnärlig ledare)
- 2015 – Lotta Lekvall (VD)
Upptäck mer från Göteborgs historia
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.