Biografen Royal invigdes den 20 april 1940 och ägdes då av Royal Film. Byggnaden i funkisstil var ritad av arkitekten Nils Olsson, och inredningen stod den danskfödde inredningsarkitekten Marcus M Lorentsen för:
Då kläddes väggarna med ljus pegamoid och två väggmålningar föreställande det stjärnbeströdda himlavalvet. Inredningsarkitekten M.M. Lorentsen gjorde skisserna till målningarna, vilka sedan utfördes av konstnären Hugo Överström. I de två fälten finner man en hel rad stjärnbilder, såsom tjuren, kräftan, tvillingarna etc. Väggen är upplagd med relieffärger och sedan har den målats på med matta oljefärger. Målningarna finns kvar, men i dag täcks de delvis av THX-högtalare och ljuddämpande plattor.
Det vita taket gick i vågor för att belysningseffekternas skull, man kunde få salongen att skifta i alla spektrums färger. Någon synlig armatur fanns inte, utan belysningen var ordnad genom en ramp framme vid biografduken samt en ramp längs läktaren. På vardera sidan av duken stod en pelare och ett par offerskålar.
Royal Film övertogs i slutet av 1940-talet av AB Sandrew-biograferna (Sandrews) som ägdes av Anders Sandrew. 1968 skedde en ombyggnad av Royal, då bland annat stolarna från 1939 byttes ut.
När biografen renoverades 1994 sparades stora delar av inredningen, men man en ny biljettkassa ritad av Rolf Lindegren byggdes. Den kopparbeklädda baldakinen på utsidan piffades upp med en gammaldags neonskylt. Även ljudanläggningen uppdaterades, vilket resulterade i att Royal kom att bli den första biografen i Göteborg som kvalificerade sig för THX-certifikat. 2005 övertogs biografen av Astoria Cinema i samband med att de köpte alla Sandrews biografer. Efter Astorias konkurs år 2007 var biografen nedläggningshotad och därefter stängd en tid, men i maj 2008 meddelade Folkets Hus och Parker att de skulle ta över driften av biografen den 7 november 2008.
Det nuvarande namnet Roy kommer dels av en hyllning till Roy Andersson och dels av att Folkets Hus och Parker, efter ägarbytet, inte fick överta rättigheterna till namnet Royal[. De nya ägarna fick dock, med hänsyn till gatubildens bevarande, inte plocka bort neonskylten med texten Royal, men däremot tilläts de släcka ner de sista bokstäverna i namnet.
Biografen visar film både som del av en normal programsättning och vid enstaka visningar. Dessutom är man visningsbiograf under Göteborgs filmfestival. Förutom filmvisningar ägnar man sig åt direksändningar (via satellit) av opera, teater och balett. Bland annat direktsänds från Metropolitan i New York,[4]samt National Theatre och The Barbican Theatre i London
Royal har idag 286 platser.
Upptäck mer från Göteborgs historia
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.