Landsarkivets byggnad

Landsarkivets äldre byggnader som ligger i kvarteret Karlsten i Lorensberg ritades av arkitekten Gustaf Améen från Stockholm som innan ritat ett antal kyrkor och andra större byggnader, till exempel Folkskoleseminariet i Lund och uppgången till Kärnan i Helsingborg. Améen inkorporerade i sin byggnader blandade stilar från olika tider. Han hade tidigare ritat en snarlik byggnad som var tänkt som Landsarkiv i Östersund men som aldrig blev byggd. Bygget genomfördes av företaget F. O. Peterson & Söner på tomt nr 129 i 14:e roten.

Landsarkivets äldre byggnader

Byggnaderna från 1911 består av en fyrkantig administrationsbyggnad och en större byggnad för magasinen samt en mellan dem löpande gångbro. Ursprungligen fanns i den mindre byggnadens undervåning en vaktmästarbostad och ett litet bokbinderi. På övervåningen fanns landsarkivariens tjänsterum, ett väntrum, en liten expedition och en forskarsal med 16 platser. Magasinsbyggnaden är byggd i fem våningar.

På 1950-talet förlängdes administrationsbyggnaden bakåt så det blev plats för en betydligt större forskarsal och 1972 förlängdes magasinsbyggnaden. Båda tillbyggnaderna utfördes med enkla tegelfasader.

1950-tals-tillbyggnaden är nu riven och det mesta av 1910-tals-byggnaderna är uthyrda som kontor och används inte längre av landsarkivet.

År 2001 såldes Landsarkivets huvudbyggnad och tomt av Vasakronan till Klippan Kulturfastigheter AB. I början av 2010 påbörjades en om- och utbyggnad. Redan 2002 hade Klippan Kulturfastigheter ansökt om bygglov, men byggprojektet försenades sju år på grund av överklaganden. Nybyggnaden ovan mark är 5 000 kvadratmeter stor och har ritats av Ulla Antonsson och Armand Björkman på White arkitekter. En ny entré byggdes i hörnet mot korsningen Viktor Rydbergsgatan / Arkivgatan. I och med ombyggnaden togs två öppningar i muren upp nära hörnet, en mot Viktor Rydbergsgatan upp och en mot Arkivgatan. Muren togs inte bort som det påstås på Wikipedia.

Det nya byggnaderna, 1970-talets utbyggnad till vänster och 2010-talets till höger.

Texten i huvudsak från Wikipedia.


Upptäck mer från Göteborgs historia

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.